NATJECANJA

Kvarner fishing za najmlađe ribolovce. Pobjedu odnio osmogodišnji Lucijan sa škrpinom od 1650 grama!

Boris Bulić

Inicijator ovog natjecanja, grupa Kvarner fishing od svog osnivanja njeguje i promovira sportski ribolov u punom smislu te riječi, ne skrivajući baš ništa, a sve samo s jednim ciljem – približiti i otkriti 'tajne' sportskog ribolova svakome tko to želi otkriti, a posebno djeci. Prenijeti ljubav prema moru i ribolovu najmlađem uzrastu, misija je oko koje su se okupili…Na inicijativu sada već svima znane grupe Kvarner fishing, a u organizaciji sportsko ribolovnog kluba Viktor Lenac, 28. svibnja je u Rijeci održano natjecanje u udičarenju iz usidrene brodice. No za razliku od ostalih natjecanja u ovoj disciplini, na ovom su natjecanju snage odmjerili najmlađi udičari iz kategorije U-16.


Naime, prema pravilniku kojim se rukovode službena natjecanja, kategorija U-16 može loviti samo s obale što je, premda u jednu ruku, ponajprije iz opreza, praktično i razumno, ipak vrlo ograničavajuće jer je potencijalna lovina s obale definitivno bitno drukčija od one iz barke.


Zato su uz djecu na barkama na ovom natjecanju bili i njihovi roditelji koji su im smjeli pomagati u ješkanju i skidanju riba s udica, dok je sav ostali posao bio na njima. Oni su morali cijelo vrijeme natjecanja aktivno držati štap u rukama, procijeniti pravi trenutak za kontru i na kraju ribu zakačiti i izvući na barku.
Radost zbog svega doživljenog je bila neizmjerna kako kod organizatora i domaćina tako i kod roditelja, jer dječji osmjeh nema cijenu.


Inicijator ovog natjecanja, grupa Kvarner fishing od svog osnivanja njeguje i promovira sportski ribolov u punom smislu te riječi, ne skrivajući baš ništa, a sve samo s jednim ciljem – približiti i otkriti ‘tajne’ sportskog ribolova svakome tko to želi otkriti, a posebno djeci.


Prenijeti ljubav prema moru i ribolovu najmlađem uzrastu, misija je oko koje su se u suradnju s Renatom Poropatom, verificiranim trenerom iz kluba Viktor Lenac okupili i pokrenuli svoju Školu ribolova, a koja je, eto, uspješno rezultirala i prvim natjecanjem upravo za one kojima je srce otvoreno i željno svakog, pa tako i ribolovnog znanja.Tako je toga dana 26 malih natjecatelja isplovilo na more u 9 sati ujutro i uz plažu na Pećinama od kontejnerskog terminala pa do brodogradilišta Viktor Lenac, lovilo do podne.


Ti dječji osmjesi i uzbuđenje koje se prenijelo i na roditelje i barkariole dugo će se pamtiti, baš kao i ulov kojeg se ni seniorski natjecatelji ne bi posramili.


A šlag na ovom natjecanju je bila škrpina jednog od najmlađih natjecatelja, osmogodišnjeg Lucijana Matešića, koja je bila teška čak 1650 grama, a kojom je mali Lucijan uspješno ostvario pobjedu.Premda su za prva tri mjesta i najtežu ribu bile predviđene posebne nagrade, i sva ostala djeca su, bez obzira na ostvaren plasman, dobila prigodne nagrade i poklone.


– Ovo je za nas veliko događanje i sretni smo što smo uspjeli organizirati ovako nešto. Djeca su uživala i to je za nas najveća nagrada – rekao nam je Vladimir Šimac, jedan od osnivača grupe Kvarner Fishing i pokretača Škole ribolova.


– Sve ovo je kruna rada s djecom u našoj Školi ribolova s kojom smo započeli prošle jeseni. Nastavu smo održavali u prostorijama kluba Viktor Lenac pod vodstvom Renata Poropata trenera udičarenja, a uz pomoć članova kluba i članova naše grupe Kvarner Fishing.


U toj našoj školi smo imali priliku učiti i Maria Brnečića, svjetskog viceprvaka koji nam je došao u goste kao i od brojnih drugih iskusnih natjecatelja poput Tonija Linča koji su našoj djeci odali puno tajni velikih majstora.


Svakako bi valjalo naglasiti da je član naše škole ribolova, devetogodišnji Mateo Mandić kao predstavnik kluba i škole uspješno prošao međuopćinsko takmičenje. Nažalost, nedostajalo mu je samo par grama za kvalifikaciju na Državno prvenstvo.


No i to je veliki uspjeh, a siguran sam da će ih biti još puno – zadovoljno ističe Vladimir Šimac.


Naravno, zadovoljstvo nije skrivao ni Edvin Žigante pokretač Kvarner Fishing grupe.


– Kao što je Vladimir rekao, ideja je bila omogućiti djeci da love, da osjete radost koju sportski ribolov može pružiti. U sve ovo smo i medijski i osobno uložili ogroman trud, a rezultat je više nego zadovoljavajući.


Već smo ove prve godine u našoj školi imali tridesetero djece uzrasta od 9 do 16 godina što je za nas veliki uspjeh. Sama škola je volonterska i za djecu potpuno besplatna. Jedini je uvjet da imaju ribolovne dozvole i plaćenu članarinu klubu, a što je uistinu samo simbolična svota.


Od samog početka rada smo imali pomoć i podršku pratitelja grupe Kvarner Fishing koji su djeci nesebično donirali opremu. Pomogli su nam i lokalni ribolovni dućani Nevera i Rogi ribaru kao i Madra, dok je posebno velika donacija došla i od poznatog Hrvatskog ribolovnog branda Casted A neki pojedinci sa grupe su donirali i po pet puta više od očekivanog, što u novčanom iznosu, što u sitnoj i krupnoj opremi. Po 20 i više štapova i cijelu hrpu ostalog sitnog pribora. Odaziva je bio iznenađujuće velik i ovim se putem zahvaljujem svima koji su nam pomogli u organizaciji škole i ovog natjecanja – priča nam Edvin.– Ovogodišnja Škola ribolova je s ovim natjecanjem okončana, a nastavit će se na jesen kad ćemo nastaviti rad nadamo se još bolje i kvalitetnije. Iskustvo koje smo i mi kroz ovaj period stekli će nam svakako biti od koristi u budućem radu s djecom koju na jesen očekujemo u još većem broju.


Naravno, organizirat ćemo i više natjecanja i tako omogućiti svima još više lijepih ulova – poručuje nam Edvin Žigante.


Planova i entuzijazma u ovoj ribolovnoj ekipi očito ne nedostaje, a sudeći prema svemu do sada ostvarenom, veliki su izgledi da će sve što su zamislili i ostvariti.


A do tada ‘Rogi ribaru’!