GRDOBINA NA BRUDET

Krajnje je vrijeme da kušate grdobinu spremljenu na brudet na bijelo, evo recepta

Boris Bulić

Ukoliko se odlučite na kupovinu, ili vam se posreći pa sami ulovite grdobinu, prilikom čišćenja utrobe nikako ne bacajte želudac. Očistite ga i dobro operite jer je posebno tražena delicija, puno ukusniji od svima znanih tripica.



Grdobina je riba vrlo specifične građe no na ribarnicama je nalazimo najčešće već očišćenu, a često i oderanu. Razlog tome je njena skliska i žilava koža ali i činjenica da težina jetre kod grdobine iznosi čak 2/3 tjelesne težine.


Ukoliko se odlučite na kupovinu, ili vam se posreći pa sami ulovite grdobinu, prilikom čišćenja utrobe nikako ne bacajte želudac. Očistite ga i dobro operite jer je posebno tražena delicija, puno ukusniji od svima znanih tripica.





Iako se može pripravljati na razne načine, većina znalaca i ljubitelja morske kužine su jedinstveni oko najukusnije verzije. Stoga evo i najrecepta za grdobinu spremljenu u brudetu na bijelo za 6 osoba:


Potrebno je:


– 1 očišćena grdobina težine oko 2,5 kilograma


– 1 kg krumpira


– 3 srednje velike glavice kapule


– veziva peršina


– ½ litre maslinovog ulja


– 1,5 litra suhog bijelog vina


– jedna cijela rajčica


– sol, papar mljeveni i u zrnu, prstohvat kadulje ili ružmarina


 


Očišćenu grdobinu narezati na komade, luk na kolutove, a krumpir na krupnije ploške. U prikladnu, širu i pliću posudu debljih stjenki slagati sloj krumpira, sloj kapule, sloj ribe, te između svakog sloja posoliti, malo popapriti i posuti sitno nasjeckanim peršinom uz dodatak kadulje. Po kraju slaganja dodati sve preostale ostale začine uključujući i cijelu rajčicu, osim četvrtine vezice peršina, te zaliti sa 3 decilitra maslinovog ulja i doliti vina toliko da svi sastojci plivaju. Kuhati treba bez miješanja uz povremeno protresanje na tihoj vatri minimalno 40 minuta do sat vremena. Kako brudet ukuhava doliva ga se preostalim vinom, a nakon toga po potrebi vodom. Pet minuta prije kraja brudet treba posuti preostalim nasjeckanim peršinom i dodatno začiniti maslinovim uljem.