PANULAŠKI PREDVEZI

Koristite li u formiranju predveza čvorove ili spojeve krimpate?

Boris Bulić

Predvez se s osnovom može spojiti na više načina, no najčešće se koristi spoj preko zogulina. U posljednje se vrijeme za spoj zogulina i strune sve manje koriste čvorovi, a sve češće puškice. Pravilnim stezanjem – krimpanjem, struna se manje oštećuje, a i nosivost je znatno veća nego s klasičnim čvorovima. Naravno, i zogulin mora biti kvalitetom i nosivošću adekvatan ostatku sistema.Baš kao i u svim ostalim tehnikama, tako i u teškoj panuli svaki ribolovac ima svoj način izrade predveza. Mada postoji mnoštvo varijacija, osnovni ‘kostur’ se svodi na krajnju fiksnu i jednu do dvije klizne udice.


Neki panulaši koriste predveze u kojima su sve udice fiksne. Vezuju ih na licu mjesta ili imaju nekoliko vezanih predveza s udicama na različitim pozicijama.


Često se dogodi da u trenutku udarca klizne udice otkližu do posljednje fiksne udice i na svom kliznom putu oštete fluorokarbonsku osnovu. To se lako može izbjeći ako se prije vezivanja vrat udice omota jednim slojem izolir trake. Taj će tanki sloj meke plastike sačuvati fluorokarbon od habanja i spriječiti neželjeno proklizavanje.
Završni dio predveza bi obavezno trebao biti fluorokarbonski, čime se šanse za ulov znatno povećavaju. Tako predvez ne bi smio biti tanji od 0,70 milimetara i to u dužini od 12 do 15 metara, vezan na osnovu promjera najmanje 0,90 milimetara.


A da bi spojni zogulini lakše prošli kroz vodilice štapa, često se koriste termobužiri koji vrlo učinkovito pokrivaju oštre krajeve spojeva.


Predvez se s osnovom može spojiti na više načina, no najčešće se koristi spoj preko zogulina. U posljednje se vrijeme za spoj zogulina i strune sve manje koriste čvorovi, a sve češće puškice. Pravilnim stezanjem – krimpanjem, struna se manje oštećuje, a i nosivost je znatno veća nego s klasičnim čvorovima. Naravno, i zogulin mora biti kvalitetom i nosivošću adekvatan ostatku sistema.Prije krimpanja obavezno treba spaliti živi kraj strune kako bi se na živom kraju formirala kuglica, što je dodatno osiguranje od neželjenog ‘izuvanja’ puškice. Spaljivanje kraja strune je najpraktičnije izvoditi ‘laserskim’ upaljačem, kod kojega i pri jačem vjetru možemo kontrolirati smjer i jačinu plamena bez straha od oštećivanja nosivog dijela strune.