KOMBINIRANE JEŠKE

Kombinirate li ješke ili lovite isključivo na jednu ješku? Možda je vrijeme da se upoznate sa sendvič montažama…

Boris Bulić

Osim kombinacija različitih ješki na istoj udici, svakako valja istaknuti praktičnost korištenja različitih ješki na istom predvezu. U ovom slučaju svaka udica nosi svoju ješku, što je dobar način za otkrivanje najlovnije ješke na nepoznatom lovnom području.Osim klasičnih postava, u nekim je situacijama korištenje sendvič-montaža dobitna kombinacija.


Kod takvog ješkanja na udicu istovremeno postavljamo barem dvije različite ješke.


Takvo je ješkanje našlo primjenu ponajprije u dubinskom kančarenju gdje su mirisne komponente izuzetno bitan detalj u privlačenju lovine.
Sendvič-montaže se mogu sastaviti od svih animalnih ješki, no najčešće se kombiniraju srdele, rakovi i lignjice.


Uz dužu iglu se postavlja filetirana i kožom prema unutra okrenuta srdela, jedan do dva očišćena gambora i manja lignjica, cijela ili uzdužno prerezana, te se sve to dobro uveže silikonskim koncem i preseli na predvez tako da vrh udice obavezno viri. Veličinu takvih ješki valja prilagoditi očekivanoj lovini. U klasičnom kančarenju se često kombiniraju dagnja i lignja i to na način da se dagnja postavlja prva visoko na vrat, u pravilu ne previše čvrsto, a za njom do vrha udice lignja. Dagnja u ovakvom ješkanju najčešće odmah po spuštanju ješke strada od sitne ribe što krupnijoj ribi daje dovoljno vremena da priđe udici i otkrije kvalitetnije postavljenu lignju.Osim spomenutih kombinacija različitih ješki na istoj udici, svakako valja istaknuti praktičnost korištenja različitih ješki na istom predvezu. U ovom slučaju svaka udica nosi svoju ješku, što je dobar način za otkrivanje najlovnije ješke na nepoznatom lovnom području.


Uz sve ove ješke valja spomenuti i meso toplokrvnih životinja koje je kao ješka na nekim terenima ravnopravno, a na nekim drugim opet daleko zaostaje za animalnim morskim ješkama, što u prvom redu ovisi o prehrambenim navikama riba s tog područja. U pravilu, vrste koje odbijaju kao ješku meso toplokrvnih životinja odbijaju i sve ostale animalne ješke s kojima se nisu srele, odnosno koje ne žive na njihovom području.Pileća prsa rezana na trakice ili kockice zauzimaju prvo mjesto na top listi animalnih ješki kopnenog porijekla. Njima se da uloviti većina sitnije ribe poput špara, knezova, pirgi, kanjaca i ostalih sličnih vrsta. Osim na pileća prsa, sva se ta riba može loviti i na juneća ili goveđa jetra, što među svim ribljim vrstama posebno dobro prima pic koji i inače izuzetno dobro reagira na meso toplokrvnih životinja, sirovo ili kuhano.