RIBOLOVNI PRIBOR

Klizi li vam ješka s udica? Rješenje je u worm hook udicama koje drže ješku tamo gdje je postavite

Boris Bulić

U ribolovu je od iznimne važnosti da ješka na udici i nakon zabačaja ostane upravo u onom položaju u koji ju je ribolovac postavio. Nažalost to nije pravilo, ali srećom problem nije nerješiv…Pri ribolovu animalnim mamcima, prvenstveno u tehnikama koje zahtijevaju jači zabačaj, često se dogodi da ješka, ma koliko bila dobro nadjevena, sklizne na sami luk udice.


To je posebno izraženo kod sluzavih ješki poput daganja ili crva.


A tako nagužvana ješka najčešće i skriva sami vrh udice smetajući pravovremenom kačenju.
Osim toga ta gužva na udici istovremeno i otkriva vrat udice, a što svakako budi riblju podozrivost i nepovjerenje.No takve se situacije lako mogu izbjeći korištenjem crv-udica poznatijih kao worm-hook. Te udice na vratu imaju jedan do tri zazupca koja su postavljena tako da onemoguće klizanje ješke niz vrat do luka udice.


Kao što im i naziv govori, namijenjene su prvenstveno za ribolov crvima i to svih oblika i veličina, no jednako su učinkovite i sa svim ostalim animalnim ješkama – lignjama, dagnjama, gamborima…


Jedina poteškoća vezana uz ovaj tip udice se javlja prilikom vezivanja.Naime, zbog malo prostora između najgornjeg zazupca i pločice ili oka udice, treba biti pažljiv pri namotavanju čvora. Ako struna klizne preko zazupca može doći do oštećenja, a što onda može rezultirati gubitkom ribe.


Na našem su tržištu dostupne u svim bojama, oblicima i veličinama, pa sukladno tome nije teško pronaći odgovarajući model.