NESEBIČNOST ZA POHVALU

Kako su Jadrolinijini mušketiri pomogli dami u nevolji, u Napulju su bili brži i od Hitne pomoći

Edi Prodan

Sjajna je i brza bila i reakcija Grada Paga koji je Rianu Bukši, Zvonimiru Matiću i Srđanu Honoviću uručio zahvalnicuSvečana sjednica Gradskog vijeća Grada Paga povodom obilježavanja Dana grada Paga uz čitav niz zanimljivih poruka, pa tako i onih posvećenih dobitnicima godišnjih nagrada jednog od najstarijih i najzanimljivijih otočnih gradova Mediterana. Zanimljivo je zazvučala informacija kako su posebnu zahvalnicu Grada Paga za nesebičnu pomoć pruženu Vesni Karavanić, direktorici Turističke zajednice Grada Paga prilikom boravka na turističkom sajmu u Napulju, u ožujku ove godine, primili predstavnici Jadrolinije: Riano Bukša, član Uprave te kolege Zvonimir Matić i Srđan Honović. Nagrada mnogo kao i događanja povezanih sa svečanom prigodom obilježavanja dana grada koji je čast proglašenja “slobodnim kraljevskim gradom” dobio prije punih 780 godina. Na neki način malo je zbog toga zasjenjena bila dodjelu zahvalnica uručena istaknutim djelatnicima “Jadrolinije”, ali čin koji joj je prethodio njezinoj dodjeli sasvim sigurni neće zasjenjen bit nikada. Štoviše voljeli bismo da nam bude i svijetlo što će nas voditi kroz budućnost.


Transport ozlijeđene


Što se dakle dogodilo u Napulju sredinom ožujka, neposredno nakon prvog dana BMT-a, Borse Mediterranea del tursmo? Bila je organizirana svečana večera za koju su posebno brinuli turistički djelatnici Zadarske županije predvođeni Mihaelom Kadijom, direktoricom TZ te županije kao i čelne osobe gradskih i lokalnih TZ-a. Oni su naime čelnim ljudima političkog i gospodarskog života Napulja i Campagnie željeli na večeri priređenoj u La Arcate, najznačajnijem event restoranu jednog od najtemperamentnijh gradova Mediterana predstaviti enogastronomske posebitosti Hrvatske. Pod nadzorom Saše Begana, jednog od najboljih hrvatskih chefova, definirane su namirnice koje su iz zadarskog okruženja transportirani do Napulja. A dio tog cestovnog transportnog lanca bila je i paška delegacija predvođena direktoricom Karavanić. S obzirom da je Hrvatska bila i zemlja partner, vrlo su istaknutu ulogu imale i Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira, kao i Sabina Gligora Sabalić, direktorica TZ Kolana koje su na BMT-u izazvale pravu senzaciju i navalu snimatelja te fotoreportera jer su ponosno nosile svoje tradicionalne nošnje.


Fantastična oda tradiciji, odore što sadrže i elemente planetarno poznate Paške čipke, nije mogla proći bez istinskog divljenja domaćina kao i predstavnika turističkih organizacija iz više stotina država svijeta tako da je čitav prvi dan tog značajnog sajma bio u znaku Hrvatske, dominantno podcrtan Zadarskom županijom i posebno – Pagom. Sve je dakle bilo jak blizu pridjeva savršeno da uoči same večeri nije došlo do nesretnog momenta i ozlijede Vesna Karavanić. Iako je vrlo hrabro podnosila bol, ozljeda lakta bila je takva da je tražila – liječničku intervenciju. No, umjesto da adekvatna urgentna medicinska služba Napulja dođe do La Arcatea, stiže pojašnjenje kako je to u sklopu svega onog što se u milijunskom Napoliju događa, a u čemu “hitna” mora reagirati, nešto za što se mora – čekati njihov dolazak. Na neodređeno vrijeme. I tada, kad se Karavanić pomirila kako će snaže bolove morat trpjeti tko zna koliko, stupaju na scenu – Jadrolinijini mušketiri. Samostalno organiziraju transport ozlijeđene Vesne do stanice za hitnu pomoć, s njom su sve dok je trebalo tako de je ni malo lagana ozljeda bila sanirana u ipak optimalnim vremenu.
No, tu priči nije kraj. Obaveza imobilizacije nije dozvoljavala da se njezin povratak u Hrvatsku organizira zrakoplovom nego kombijem, s kojim je paška delegacija, prevalivši 1,1 tisuću kilometara, i stigla u Napulj. No da to ne bi bilo najmanje 15 sati na putu, Jadrolinijini djelatnici ekspresno pokreću novu akciju. Upućuju ih do tri puta bliže Ancone gdje su im rezervirali mjesto na trajektu koji prometuje do Splita jer plovidba je za putnike, pa tako i one ozlijeđene, zapravo odmor što se baš i ne bi moglo reći za vožnju u kombiju.


Fantastična gesta


Fantastična dakle gesta Jadrolinije, posebno ako se osvrnemo na ovo more nebrige, jala čak i bešćutnosti koje nas okružuje. Gesta, kako ju je definirala Martina Pernar Škunca, koja vraća vjeru u ljude. Promptna reakcija, mada bi u takvoj situaciji većina prepustila Vesnine bolove milosti i nemilosti napuljske hitne pa kada dođe, dođe, Jadrolinijih ljudi pokazala je i kulturu te tvrtke koja jasno daje do znanja da su njezini zaposlenici spremni pomoći u svakoj nevolji, ne samo onoj koja se direktno tiče njihovog posla, nezgoda i nesreća koje s mogu dogoditi i na njihovim plovilima ili općenit na moru. Pokazala je i vjeru da smo ipak još uvijek – osjećajni ljudi, osobe koje su uvijek spremne vlastitu komociju podrediti potrebama drugih.


Sjajna je i brza bila i reakcija Grada Paga koji je Rianu Bukši, Zvonimiru Matiću i Srđanu Honoviću uručio zahvalnicu te je tako i on poslao poruku kako si moramo biti – ljudi. Kako se moramo poštovati, pomoći si u nevolji, naprosto kako se moramo – voljeti. Nikao ne gorjeti u plamenu mržnje koju nas često ovladava iz raznih, najčešće političko-iracionalnih razloga.