Odabir pristupa

Kako loviti na nepoznatom terenu? Nije teško, samo ako se na kratko zastane i malo razmisli

Boris Bulić

Nije problem loviti na terenu koji poznajemo, no što napraviti na potpuno nepoznatom mjestu? Koliko daleko zabaciti? Koje predveze koristiti? Koliko dugačkim pramama loviti? Kakvo je dno i kakvu ribu možemo očekivati...Nema ribolovce koji se nije sreo s problemom određivanja prave pozicije na nepoznatom terenu. Mjesta na kojima obično lovimo poznajemo kao svoj džep, pa tako znamo da iza one stijene ribe ima, a pred onim grebenom možemo samo ostaviti svoj  pribor. Prepoznati dobro mjesto često je vrlo težak posao, pogotovo kad je za ribolov odvojeno samo nekoliko sati, ili najduže jedan dan. Najjednostavnije je raspitati se kod mještana ili nekoga tko je tu već lovio, pod uvjetom da nije lažljiv, da želi govoriti i da mu je jetra normalne veličine, ali tada nam to prestaje biti nepoznat teren.


I premda može izgledati beznadežno, postoji nekoliko odrednica koje nam mogu pomoći da ono što izgleda kao dio priče o ćoravoj koki i zrnu kukuruza postane događaj vrijedan sjećanja o kome ćete pričati djeci, a možda čak i unucima. Dolaskom na obalu mora neminovno ćete stati na nešto. Pogledajte na čemu stojite, a potom pogled polako skrenite prema moru.


Promjena boja mora jasno ukazuje na različitost sastava morskog dna


Došli ste na stjenovitu obalu hridinastog izgleda. Stijene su izlokane i izlomljene, a obala se pod blagim kutem spušta u more. Kad pogledate površinu mora naći ćete da je zelenkastoprozirne boje, a što pogled više odmiče, površina postaje to tamnija. Zelenkasta boja potječe od plićeg kamenitog dna, a onaj tamniji dio govori o dubini. Nakon što dosegne 15 – 20 metara dno uglavnom prelazi u pjeskovitu zaravan, često obraslu šumama posidonije, naše najveće cvjetnice.
Sisteme bi trebalo zabaciti upravo na tom prijelazu kamena na pijesak. Tu se može očekivati riba od kamena.


Tu se mogu uloviti gotovo svi ljuskavke i usnače, ali i dno. No nemojte da vas obeshrabre zadjevi. Na ovakvom terenu oni su česti, lovite li postavom na dnu.


Zato je poželjno imati olovnica i predveza u dovoljnom broju.


Obalna konfiguracija se u pravilu nastavlja i pod morem, a što ovaj teren čini vrlo atraktivnim


Ohrabriti vas može i ona stara – gdje nema zadjeva nema ni ribe. Gubitak pribora ćete kompenzirati ulovom, a ako je pribor složen po pravilima igre, tada se redovito gube samo udice.


Dobar dio problema vezanih uz zadjeve možete riješiti upotrebom plovka, ali ne smijete zaboraviti da većina plemenitih ljuskavki voli nepomične ješke, a plovak to baš i ne omogućava. Zato živce u džep, a opremu dopunite gotovim predvezima.