EGING

Kako ispravno povlačiti skosavice u lovu s obale? Evo nekoliko korisnih uputa i savjeta…

Boris Bulić

Ako znamo na kojoj se dubini nalazi dno, ili još bolje, na kojoj su dubini lignje, nakon izbačaja uz malo brojanja nije teško pogoditi lovnu zonu kroz koju trebamo provući skosavicu. Iako se eging može činiti kao obična klasična obalna tehnika, nekoliko je bitnih detalja čini drukčijom i znatno lovnijom od uobičajenih obalnih tehnika.Suvremeni obalni lignjolov ima mnoštvo inačica i najraznovrsnijih verzija, no svima je zajedničko da se, bez obzira na korišteni tip skosavice, nakon izbačaja, namatanjem strune uz povremeno skosanje pokušava isprovocirati napad lignje. Ipak, većina lignjolovaca, unatoč dugogodišnjoj upornosti i intenzivnim izlascima na obalu, zapravo ne zna kako se njihova skosavica ponaša pod morem. Deklarativna svojstva, ako se i čitaju, ne govore puno, tako da se najveći broj lignjolovaca pouzdaje u sreću. No, sreća je u većini lignjolovnih situacija ipak tek manji segment, što su dokazali japanski kreatori najsuvremenijih varalica za obalni lignjolov.


Ako znamo na kojoj se dubini nalazi dno, ili još bolje, na kojoj su dubini lignje, nakon izbačaja uz malo brojanja nije teško pogoditi lovnu zonu kroz koju trebamo provući skosavicu.


Iako se eging može činiti kao obična klasična obalna tehnika, nekoliko je bitnih detalja čini drukčijom i znatno lovnijom od uobičajenih obalnih tehnika.
Nakon što skosavica dosegne željenu dubinu, treba je povući, ali ne na klasičan način. Povlačenje treba izvesti uz skosanje i istovremeno namatanje strune. Dovoljna su tri do četiri trzaja uz sinkrone okrete ručice, nakon čega treba zastati, u prosjeku desetak sekundi, i omogućiti skosavici da ponovo potone u lovnu zonu. Nakon što se ponovo nađe u lovnoj zoni, cijeli se postupak ponavlja dok se lignja ne zakači ili se skosavica ne dovuče blizu obale.


Ovakav je način povlačenja izuzetno bitan jer skosavice u takvom povlačenju ne ostvaruju pravocrtno gibanje već se kreću u stranu i to pri svakom trzaju u drugom pravcu. Tako izlomljene kretnje su izuzetno privlačene lignjama jer im jasno ukazuju na lak plijen.


Na ovakav se način vrlo brzo može pretražiti šire područje u svim smjerovima i po svim slojevima mora, što ne ostavlja puno prostora za promašaje. Ukoliko je lignja prisutna bilo gdje na području koje pretražujemo, ulov će teško izostati.


Eging tehnikom se lignje mogu loviti doslovno na svim tipovima obala, a, što je najljepše, s jednakim uspjehom pred kraj dana, u sumrak, svitanje, kao i cijele noći.