MIRO MARELIĆ

Inovacija s Malog Iža. Priljepkom i friganom srdelom na podlanice

Boris Bulić

Zbog žilavog mesa i tvrde ljušture ovaj puž može odraditi puno ribolova pri čemu zbog specifične građe i na najtežim terenima nema zadjeva. Priljepak jednostavno ne zapinje za dno tako da se pribor složen na ovaj način nikada ne gubi. Osim toga, priljepak ima svoj oštri miris koji privlači ribu, i onu sitnu, ali i onu krupnuInovativnost je uvijek bila jača strana naših ribara koji su nas zahvaljujući tome proslavili diljem svijeta još u ono vrijeme kad su po svijetu išli trbuhom za kruhom, pa do današnjih dana kada nam slavu donose osvajajući medalje i pehare na svjetskim prvenstvima.


I premda Miro Marelić ne lovi na svjetskim morima svojom dovitljivošću nimalo ne zaostaje za istaknutim ribolovnim patentima. Dokaz je i ovaj nedavno ostvareni ulov podlanice na Malom Ižu.


Evo što nam je Miro rekao o tom svom ulovu:
– Ma nema tu velike mudrosti, samo treba biti na pravom mjestu u pravo vrijeme s pravom ješkom i to je sve. Ja sam samo ponudio dobar zalogaj na pravi način i tako nasukao sebi večeru – priča nam Miro.


– Sa obale sam zabacio na udici komad frigane srdele. Premda jako puno ribolovaca koristi frišku srdelu montiranu na razne načine, frigana je kao ješka izvrsna jer puno intenzivnije miriši i tako bolje privlači ribu.


Dakle u portu u  Komoševi na Malom Ižu sam zabacio tu svoju friganu srdelu uz koju sam umjesto klasične olovnice koristio priljepak. Postavio sam ga na osnovu kao klizno olovo i tako ga iskoristio kao otežanje.


Zbog žilavog mesa i tvrde ljušture ovaj puž može odraditi puno ribolova pri čemu zbog specifične građe i na najtežim terenima nema zadjeva. Priljepak jednostavno ne zapinje za dno tako da se pribor složen na ovaj način nikada ne gubi. Osim toga,  priljepak ima svoj oštri miris koji privlači ribu i onu sitnu, ali i onu krupnu.


To je meni odlična kombinacija.


A kad se priljepak ‘potroši’ jednostavno uzmem prvog sljedećeg.


A koliko je ovaj moj sistem uspješan pokazuje i ova podlanica teška 1,35 kilograma kojoj je frigana srdela na kraju ipak prisjela – ispričao nam je Miro Marelić.