ISPUCALA KOŽA I OJEDINE

Imate li problema s ispucalom kožom zbog stalnog kontakta s ribom i morem?

Boris Bulić

Raskvašena se koža najčešće suši na vjetru zadržavajući na svojoj površini kristaliće soli koji je isušuju čineći je grubom i neelastičnom. Zanoktice i 'rascvjetani' nokti su čest problem kod ribara koji ne posvećuju dovoljnu pažnju njezi ruku i općenito njezi kože. Ranice nastale pucanjem kože najčešće ne prolaze same od sebe, već se šire pretvarajući se u vrlo neugodne i bolne povrede…Jedan od problema s kojima se susreću svi nautičari i ribolovci, ali isto tako i većina onih koji na moru borave duže vrijeme, je suhoća i osjetljivost kože čemu je uzrok prvenstveno za kožu nepovoljno i agresivno morsko okruženje. Osim izloženosti suncu, koža je izložena čestom kontaktu s morem pri čemu sol ima ključnu ulogu. Raskvašena se koža najčešće suši na vjetru zadržavajući na svojoj površini kristaliće soli koji je isušuju čineći je grubom i neelastičnom. Posljedica toga mogu biti najprije sitne, a onda i veće pukotine u koži, ali i ojedine kao i vrlo problematični upalni procesi, ekcemi i dermatoze. Zanoktice i ‘rascvjetani’ nokti su čest problem kod ribara koji ne posvećuju dovoljnu pažnju njezi ruku i općenito njezi kože.


Ranice nastale pucanjem kože najčešće ne prolaze same od sebe, već se šire pretvarajući se u vrlo neugodne i bolne povrede.


Kada se tome dodaju i povrede nastale ješkanjem, prihvatom ribe uz povremene posjekotine strunom ili parangalskim konopcem, problemi koji u prvi tren izgledaju kao problemi kozmetičke prirode u trenutku se pretvaraju u prave medicinske probleme.
Svakako treba spomenuti i kožu na petama koja je, u slučaju neadekvatne njege, pogotovo u ljetnom periodu kad se često hoda bez obuće, sklona pucanju, a onda i otvaranju rana koje teško zacjeljuju.


Ojedine mogu nastati kad se dijelovi odjeće duže vremena trljaju o raskvašenu kožu iritiranu solju i znojem, no katkada i trljanjem kože o kožu. To se najčešće događa između butina ili ispod pazuha, ali i na području stražnjice pogotovo kod kajakaša ili jedriličara koji duže vrijeme sjede u mokroj neoprenskoj odjeći.Prva pomoć se sastoji prije svega u prevenciji. Kožu izloženu agresivnoj morskoj sredini treba redovito prati slatkom vodom i njegovati kremama predviđenima za njegu kože. Budući da problemi s raspucanom kožom uglavnom nisu akutni problem, najpraktičnije je posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom koji će preporučiti najprikladniji preparat za preveniranje ili sanaciju nastalih problema.


Kod ojedina, ako ne postoji otvorena rana, iritirano područje treba isprati slatkom vodom te posuti talkom koji će smanjiti trenje i iritaciju.


Nikako ne treba koristiti ulje ili kremu istovremeno kad i talk.


Kod težih slučajeva ojedina, pogotovo kad su u pitanju otvorene rane, povrijeđeno mjesto treba čuvati od bilo kakvog dodira kako bi se spriječile sekundarne infekcije, te je, što je moguće prije, potrebno potražiti liječničku pomoć.


Nijednu otvorenu ranu, pa tako ni rane od ojedina, pod narodnim geslom ‘more liječi sve’, nikad ne treba ispirati morskom vodom.