Akcija

Hrvatski pomorci spasili ribare usred Pacifika: “Bili smo na pravom mjestu u pravo vrijeme…”

Portal Novi list

Foto Screenshot HRT

Foto Screenshot HRTDva zadarska pomorca, kapetan i član posade tunolovca “Marielle”, Mario Radulić i Marko Birkić, nedavno su na Tihom oceanu spasili dva ribara koji su u ribarskom brodiću plutali čak 30 dana. U međunarodnim vodama zapadnog Pacifika, državljani Kiribatija su u brodiću dugom tri metra plutala 30 dana, a pili su kišnicu i jeli sirovu ribu, javlja HRT.


Kad su ih pronašli, bili su iscrpljeni, izgladnjeli, dehidrirani i izgorjeli od sunca, ali živi. Motor im se pokvario prije 30 dana, a struja ih odnijela 300 milja od njihova otoka Nonouti.


– Tokom traženja ribe, osmatrač na jarbolu je primijetio nešto na velikoj udaljenosti. Okrenuli smo kurs prema tamo. Kad smo se približili imali smo što primijetiti – dvoje ljudi koji su bili jako iscrpljeni i na izmaku snaga, kazao je za HRT Mario Radulić, zapovjednik broda “Marielle”.

Ribari su jedan brod vidjeli četvrti dan od kvara, ali on ih nije uočio. Njihov mali brod prenizak je bio da ga radar otkrije. – Mislili smo da smo vrlo blizu smrti, ja i moj prijatelj u malom brodu, rekao je Etuati Rabaere s Kiribatija.


– Srećom, mi smo bili na pravom mjestu u pravo vrijeme. U ovako lošim vremenskim uvjetima koji vladaju Pacifikom, šanse za preživljavanje su ravne nuli, ispričao je Radulić. Posada broda Marielle ima 21. člana posade – jednog Meksikanca, sedam Filipinaca, 11 Mikronežana i dva Hrvata.