Lov na lignju

Gušti su gušti: Karlobaški ribari vratili se s ulovom dostojnim bogate trpeze

Marin Smolčić

Agresivni i vrlo nasrtljivi ugor i zubatac uhvatili su se na već uhvaćenu ribu, na bukvu i arbuna. Kada su ih ugledali kako se koprcaju na udici nisu mogli odoljeti



KARLOBAG Iskusni ribari običavaju reći da riba intenzivnije grize nakon neverina i bura oko blagdana Velike Gospe. Šire područje Karlobaga krcato je ribarima, ribe je sve manje, ali oni najvještiji i najuporniji doma uvijek donesu poneki ulov dostojan vrhunske trpeze. Zubatac, ugor, orada, sarag, arbun, pop pa i usamljeni rak rarog (hlap) svakako su san svakog ribara i dio carske gozbe. Love se isključivo udicom na koju je obično postavljena svježa lignja.


Neki će reći da je šteta trošiti domaću lignju za ribolov. Osobito po ljeti kada je lignju vrlo teško dobiti na peškafondo. Gušti su gušti koji su ovoga ribarskog jutra donijeli sjajnu popunu gradela. Ništa ovdje nije bilo kapitalno: zubatac je težio oko 3 kg, ugor preko šest i hrpa „porcijaša“ vrhunske bijele ribe. Nije puno, ali ribare sve ovo veseli jer za ribarski gušt nisu presudni kapitalci i kilogrami ulova.


Za konac ove ribarske priče otkrivamo malu tajnu: agresivni i vrlo nasrtljivi ugor i zubatac uhvatili su se na već uhvaćenu ribu, na bukvu i arbuna. Kada su ih ugledali kako se koprcaju na udici nisu mogli odoljeti. I tako i sami postali lovina!