PALAMIDA NA UDICI

Evo kako da vam svježe ulovljena palamida ostane tečna i iznimno ukusna

Boris Bulić

Ulovljenu palamidu valja kao i svu krupniju plavu ribu odmah po ulovu otkrviti. Dovoljno ju je zarezati u korijenu škrga i objesiti za rep ili jednostavno spustiti u kantu za ribuLov na palamide je dinamičan no pravi cirkus počinje tek kad palamida zagrize ponuđenu udicu. Palamida se prilikom borbe osim konstantnim i vrlo snažnim linearnim vučnim otporom pokušava osloboditi i povremenim otresanjem glave.


U tim je trenucima važno amortizirati sile poteza i to prvenstveno zato da se ne bi proširilo mjesto uboda udice i riba na taj način oslobodila. U radu s upredenicom su šanse za tako što puno veće nego u radu s monofilom, upravo zbog neistezljivosti strune koja je u ovoj situaciji pogubna.


No bez obzira za koji se tip strune odlučili, predvez bi trebao uvijek biti fluorokarbonski. Naravno i ovdje je potrebno voditi računa o graničnoj prekidnoj čvrstoći i za predvez odabrati dijametar koji je u skladu s nešto manjom nosivosti od osnove.

Ulovljenu palamidu valja kao i svu krupniju plavu ribu odmah po ulovu otkrviti. Dovoljno ju je zarezati u korijenu škrga i objesiti za rep ili jednostavno spustiti u kantu za ribu. Na taj će se način sva krv iscijediti i oteći zbog čega će joj meso poprimiti karakterističnu svijetlu boju.


Ukoliko je ne otkrvite meso će biti tamno i kiselkasto.


Palamida se može pripremati na razne načine no najcjenjenija je isfetana pa pečena na žaru.


Jedan od posebno ukusnih načina je kada se palamida filetira uz kralježnicu od repa prema glavi. Filet loji se na taj način dobije peče se tako da strana s kožom bude okrenuta prema vatri dok meso ne pobijeli centimetar od ruba. Tada se filet okreće i peče do kraja.


Budući da palamida ima konzistentno i relativno suho meso s maslinovim ćete uljem teško pretjerati. Obilato je zalijte i nećete pogriješiti.