RIBOLOVNI SAVJETI

Čuvate li svoje čvorove na predvezima na pravi način? Perle su nezaobilazne kao jedini pouzdani čuvari čvorova

Boris Bulić

Koliko vam se puta dogodilo da ste iz mora izvukli samo strunu, bez olovnice i predveza, a da ništa nije zapelo? Na zgužvanom brčkanom kraju se nalazio samo zavrnuti i izgrebani batrljak, a u zraku nad vašom glavom upitnik – Kako?Od ribolovca do udice, najkritičnija točka cijelog sistema je čvor.


Stoga mu uvijek treba posvetiti dužnu pažnju. U vezivanju ga je potrebno krajnje pažljivo zategnuti uz obavezno podmazivanje, a što je tek dio posla.


Naime, nije ga samo dovoljno vezati, potrebno ga je i sačuvati.


Crvene perle štite čvorove od sudara s zogulinom
Najugroženiji su čvorovi na ‘helikopter’ sistemima, ali i na pridnenima baš kao i na svim ostalim sistemima s kliznim olovnicama.


U prvom slučaju okretni element, poput oka zogulina, perle ili boom-a, direktno i krajnje neposredno struže po graničnom čvoru što u vrlo kratkom vremenu može dovesti do abrazivnih oštećenja, najprije vrlo malih, a onda sve ozbiljnijih čiji se kraja lako može naslutiti. U drugom slučaju klizna olovnica pri svakom zabačaju ili izvlačenju vrlo neugodno udara i kucka u spojni čvor kojim je osnova vezana za zogulin ili udicu.


Kod predveza s tehnosferama svaki je čvor zaštićen perlinama


Kod suvremenih predveza, tehnosfera svojim donjim krajem prijeti grubom oštećenju donjeg graničnog čvora što lako može dovesti do pucanja strune upravo na tom mjestu izloženom abraziji.


U svim tim slučajevima, prije ili kasnije sistem na tim kritični točkama puca, a ribolovac umjesto ribe na suho izvlači samo goli kraj strune. Stoga je vrlo važno zaštiti čvorove, za što koristimo gumene perle, kratke bužire ili pak male perlice poznate i kao ‘sabia’.


Bužir čuva spojni čvor, a perlina krajnji na prami


Ti se štitnici jednostavno navuku na strunu neposredno prije vezivanja čvora između kliznog i veznog elementa čime čvor zadržava očekivanu snagu i izdržljivost i u najkritičnijim trenucima.


Jedina bitna stvar u ovoj priči na koju treba obratiti pažnju je da vanjski promjer ‘čuvara’ bude veći od unutarnjeg promjera kliznog elementa kako ne bi došlo do zaglavljivanja. Ukoliko se primjerice kao čuvar čvora upotrijebi perla koja ima vanjski promjer manji od promjera oka zogulina na kliznoj suza olovnici, tada će se perla definitivno zaglaviti u oku zogulina ili će zogulin preskočiti perlu i završiti na čvoru.