POS-OVI STANOVI GRADE SE NA MARTINKOVCU, NOVA LOKACIJA PRIPREMA SE NA ZAMETU

Gradilište stanova POS-a na Martinkovcu

Gradilište stanova POS-a na Martinkovcu

S novih 90 stanova na Martinkovcu u Rijeci po modelu POS-a bit će izgrađeno ukupno 676 stanova

Do kraja godine očekuje se završetak radova na izgradnji 90 novih stanova koji se po modelu Poticane stanogradnje grade na riječkom Martinkovcu. Stanove gradi Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke koja priprema i projekt gradnje stanova na Zametu, na lokaciji između Zametske ulice i Ulice Ivana Luppisa, a za koji je završena imovinsko-pravna priprema.


Na Martinkovcu se gradi 90 stanova


Projektom POS Martinkovac grade se dvije zgrade s pristupnim putovima i parkirnim mjestima, te hortikulturnim uređenjem okoliša. Gradi se 36 jednosobnih stanova s dnevnim boravkom te 54 dvosobna stana s dnevnim boravkom. Zgrade će imati podrum, prizemlja i 4 kata, odnosno ukupno 6 etaža. U podrumu će biti spremišta stanova, dok su prizemlje i 4 kata namijenjeni stanovanju. Svaka zgrada imat će lift.


Ukupno 676 stanova po modelu POS-a


Program društveno poticane stanogradnje Grad Rijeka provodi putem svoje Agencije za društveno poticanu stanogradnju s ciljem da se građanima omogući rješavanje stambenog pitanja po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih.


Stanovi na Martinkovcu bit će jednosobni s dnevnim boravkom ili dvosobni s dnevnim boravkom


Inače, Grad Rijeka se još 2001. godine aktivno uključio u izgradnju stanova po modelu društveno poticane stanogradnje i do sada je ukupno po tom modelu u Rijeci izgrađeno 586 stanova. S novih 90 stanova na Martinkovcu u Rijeci po modelu POS-a bit će izgrađeno ukupno 676 stanova.


Tako je 2002. godine izgrađeno 93 stana na Škurinjama, a 2004. godine 114 stanova na Srdočima. Izmjene Zakona o društvenoj poticanoj stanogradnji omogućile su da Grad Rijeka  2006. godine osnuje spomenutu  Agenciju za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke (APOS) koja je od svog osnutka izgradila još 379 stanova, na Rujevici, Donjoj Drenovi i Hostovom bregu.


Stanovi POS-a izgrađeni na Donjoj Drenovi


POS stanovi izgrađeni su i na Rujevici


Investicija vrijedna 54,5 milijuna kuna


Investicija na Martinkovcu ukupne je vrijednosti 54.868.544,00 s PDV-om od čega je Grad Rijeka kroz vrijednost građevinskog zemljišta, uređenje komunalne infrastrukture i priključaka na infrastrukturu, osigurao iznos u ukupnoj vrijednosti od 4.405.511,25 kn. Dio sredstava osiguran je iz proračuna RH u iznosu od 11.430.198,75 kn, dok se ostatak sredstava odnosi na financijska sredstva kupaca (vlastita sredstva i/ili kredit banke) koja kupci uplaćuju po potpisivanju Predugovora o kupoprodaji, a tijekom izgradnje stanova.


Izvođač radova je tvrtka VG5 d.o.o. iz Ljubljane, dok je tvrtka Area arhitekture d.o.o. iz Rijeke izradila projektnu dokumentaciju. Uslugu nadzora nad gradnjom vrši tvrtka AG-projekt d.o.o. iz Kostrene.


Dodatno, Grad Rijeka je na Martinkovcu u izgradnju cesta i prateće komunalne infrastrukture te potrebnu projektnu dokumentaciju uložio i 11.834.159,54 kuna.


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Grad Rijeka