Pravi beauty tretman

Jeste li znali da je znojenje zapravo zdravo i dobro i za vašu ljepotu?

Mija Dropuljić

Foto: iStock

Foto: iStock

Znojenje je zdravo iz više razloga, a također pozitivno utječe na izgledZnojenje je prirodan proces našeg organizma uz pomoću kojeg regulira tjelesnu temperaturu. No, to nije sve: znojenje nije samo neophodna funkcija našeg tijela, znojenje na razne način djeluje pozitivno i na izgled naše kože.


Znojenje je jedna od krucijalnih funkcija našeg tijela koja pozitivno djeluje na imunitet i na cjelokupno zdravstveno stanje. Znoj se sastoji većinskim dijelom od vode, soli i elektrolita i zapravo je bez mirisa.


Neugodni miris nastaje zbog bakterija koje se nalaze na našoj koži i reagiraju u doticaju sa znojem.
Kako znojenjem reguliramo tjelesnu temperaturu, ovaj proces ujedno pruža ugodan osjećaj cijelom organizmu, a uz to znojenje slobodno možemo nazvati i beauty tretmanom.


Znojenje je poput kozmetičkog tretmana


Znojenje je zdravo i čini nas ljepšima! Da, dobro ste čuli. Znojenje potiče jaču prokrvljenost kože. Kako je potaknuta prokrvljenost, koža uz pomoć antioksidanta zagrađuje slobodne radikale i tako štiti organizam od raznih bolesti.


Također znojenje pozitivno djeluje u borbi protiv stresa koji pak utječe negativno na proizvodnju kreatina, elastina i kolagena.


Znojenjem se ubrzava i odstranjivanje stanica na površini kože, a to znači da koža djeluje mlađe i osvježeno. Lipidi, koji su sastavni dio znoja, djeluju poput hidratizirajuće kreme.


Upravo to je razlog zašto ljeti izgledamo svježe i blistavo, a zimi manje. No, trebate imati na umu da nakon jačeg znojenja je dobro odmah se otuširati kako ne bi došlo do začepljivanja pora. Što znoj duže ostaje na koži to više potiče nastajanje upalnih procesa na koži.


Znojenje potiče sreću


Da, dobro ste čuli, zbog znojenja se jednostavno osjećamo bolje. Razlog tomu možemo potražiti u činjenici da znojenje utječe na neuronske i temperaturno osjetljive dijelove mozga koji utječu na naše raspoloženje.


Sad je puno jasnije zašto se nakon naporne fizičke aktivnosti osjećamo tako dobro. Između ostalog, za to je zaduženo i znojenje.


Znojenje je naš klima uređaj


Kada se naše tijelo znoji, ono funkcionira poput klima uređaja. Čak i kada smo izloženi visokim temperaturama i  fizičkoj aktivnosti naša tjelesna temperatura ostaje postojana na oko 37 stupnjeva (ovisno i tijelu).


Kada ne bi imali funkciju znojenja, veoma brzo bi došlo do prekuhavanja organizma sa štetnim, čak i smrtnim posljednicama. 


Znojenje razbuđuje tijelo


Možda vam se tako ne čini tijekom ljeta kada nam se zbog visokih temperatura i znojenja ništa ne da, ali znojenje razbuđuje tijelo. Najbolji dokaz za to je pozitivan utjecaj sauna.


Visoke temperature potiču znojenje koje pomaže da se višak tekućine izbaci iz organizma. Tijelo je lakše i spremno za nove izazove.


Znojenje djeluje poput lijeka


Možda na prvu zvuči posve čudno, no znojne žlijezde proizvode znojenjem antimikrobne peptide koji smanjuju broj štetnih bakterija na površini kože te tako smanjuju rizik raznih kožnih upala.