Budi reakcije

Znate li što je grima? Posebna emocija koju ste sigurno osjetili mnogo puta u životu

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Pravo emocionalno iskustvo, koje ne treba brkati s gađenjemJeste li ikada čuli za grimu? Riječ je španjolskog porijekla i odnosi se na smetnju koju osjećamo kada netko, na primjer, noktima ili kredom zagrebe ploču ili drugu površinu.


Otkriće dolazi iz istraživanja koju su proveli istraživači sa sveučilišta u Madridu i Mainzu u Njemačkoj, objavljenog u časopisu Frontiers in Psychology, koje to opisuje kao pravo emocionalno iskustvo, koje ne treba brkati s gađenjem.


Zapravo, grima budi mentalne, slušne i kožne reakcije različite od potonjih i može se barem djelomično držati pod kontrolom kroz misli.
U svakom slučaju, prema znanstvenicima, ne radi se o jednostavnom uvjetovanom refleksu već o emociji.


Trenutačno ne postoje ekvivalentni izrazi na njemačkom i engleskom jeziku, ali tjelesna reakcija koju ti zvukovi izazivaju kod ljudi je ista.


Što ju pokreće? I zašto nam ti reski zvukovi toliko smetaju?


Za istraživače, njihova akustična frekvencija (između 2000 i 5000 Hz) iritira naš sluh, jer je slična ljudskom vrisku ili plaču djeteta, zvukovima koji se instinktivno povezuju s opasnošću.


Također se čini da je naš ušni kanal posebno podešen za percepciju zvukova na tim frekvencijama, pa smo nažalost na njih posebno osjetljivi!