Zgodan popis

Znate li koje povrće najduže traje?

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Koliko se puta i vama dogodilo da bacite namirnicu samo zato što je niste stigli pojesti prije nego što se pokvarila?

Postoje različite vrste povrća koje se lako i dugo čuvaju, često i bez potrebe za hladnjakom, no znate li koje povrće najduže traje?


Mala pomoć, kako biste se bolje organizirali i manje bacali povrće, mogla bi biti spoznaja koja od ovih namirnica po svojoj prirodi ima dulji rok trajanja. Pogledajmo koje povrće najduže traje i kako ga pravilno skladištiti:


1. Luk


Može se čuvati 2-3 mjeseca. Morate ga staviti u suhe, hladne i tamne prostorije (kako bi se izbjegao proces klijanja).


Idealno bi bilo posložiti luk unutar kutije, napraviti jedan sloj i staviti ga tako da bude malo razmaknut, kako bi se olakšala cirkulacija zraka i tako izbjeglo stvaranje truleži.


2. Krumpir


Dobro se čuva otprilike 1-2 tjedna na sobnoj temperaturi, ali i do 3 mjeseca na hladnom, tamnom i prozračnom mjestu.


Ne smije se držati u hladnjaku. Bilo bi dobro za svaki sloj krumpira staviti list novinskog papira i ne stavljati ga u zatvorene posude, inače ne cirkulira zrak.


Na kraju, bolje ih je ne držati zajedno s lukom jer otpuštaju tvari koje pogoduju njegovoj razgradnji.


3. Češnjak


Također može potrajati do 8 tjedana, ako se čuva na hladnom (ali ne u hladnjaku), tamnom i prozračnom mjestu (dapače, ne smijete koristiti plastične posude ili vrećice koje ne propuštaju zrak, inače riskirate širenje plijesni ).


Upozorenje: jednom kad se otvori da uzmete nekoliko režnjeva, lukovica počinje brže propadati.


S druge strane, situacija je drugačija s crnim češnjakom, koji je fermentirani češnjak i koji se dobro čuva na hladnom i suhom mjestu oko 1 godine, dok u hladnjaku izdrži do 3 mjeseca u hermetički zatvorenoj posudi.


4. Celer


Celer može stajati 1-2 tjedna, pogotovo ako se stavi u hladnjak i zamota u aluminijsku foliju koja čuva njegovu svježinu.


Bolje ga stavite u ladicu za povrće i pazite da ne dođe u dodir sa stjenkama hladnjaka jer se inače može smočiti.


Ako počne venuti, trik za oporavak je da ga narežete na štapiće koje potom pola sata potopite u zdjelu vode s ledom.


5. Mrkva


Mrkve također izdrže 3-4 tjedna ako ih se drži u hladnjaku. Preporučljivo ih je staviti u zatvorenu posudu (staviti u posebnu policu na dnu za povrće) kako bi ih zaštitili od pretjerane vlage koja može biti unutar hladnjaka.


Niski odjeljak također štiti povrće od pretjeranog kruženja zraka koje bi ga moglo naborati.


6. Komorač


Komorač se također može ubrojiti u dugotrajnije povrće. Ako se čuva u hladnjaku, u donjem odjeljku i odvojeno od ostalog voća i povrća, komorač se može sigurno čuvati oko 10 dana.


7. Ostale vrste povrća koje dugo traju


Tikvice, patlidžani, kupus, artičoke, grašak, paprika i krastavci također se čuvaju prilično dugo, otprilike do tjedan dana ako se drže u ladici za povrće.