Ujutro ili navečer?

Znate li kada je idealno vrijeme za zalijevanje cvijeća na balkonu?

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Nije važna samo količina nego i vrijeme zalijevanjaŠto su temperature više, to je cvijeću potrebno više vode. Redovito zalijevanje je obavezna aktivnost, no jeste li sigurni da znate kada je idealno vrijeme za to?


Visoke temperature ujedno znače i svakodnevno zalijevanje cvijeća kojemu je potrebna veća količina vode. Kako bi cvijeće bilo u svom punom sjaju, nije važna samo potrebna količina vode nego i prikladan trenutak zalijevanja. 


Pogrešan trenutak zalijevanja može doslovno uništiti vaše biljke. Nipošto ne smijete zalijevati cvijeće u periodu između 11 i 13 sati. Zbog vrućine dolazi do isparavanja vode stoga vaše biljke ne dobivaju svu potrebnu količinu. Također voda na biljkama se i zagrijava pod jakim suncem te prije nego ispari može spaliti listove i cvjetove. 
Vjerojatno ste pomislili kako je najbolji trenutak zalijevati cvijeće navečer. No, i taj dio dana nije optimalan. Sunca ima malo, a temperature padaju. To znači da zemlja ostaje mokra, a to može dovesti do truljenja korijenja. 


Idealno vrijeme za zalijevanje biljki je između tri i četiri sata ujutro. Naravno, nitko skoro nije budan u to doba niti ćete namještati alarm kako biste zalili cvijeće. Stoga biljke zalijte što ranije ujutro. Prije nego odete na posao ili popijete svoju prvu jutarnju kavu, pobrinite se za svoje cvijeće. Što ranije zalijte biljke, to bolje.