UVB zrake

Znanstvenici otkrili zašto su muškarci gladniji od žena kada je jako sunce

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Istraživanje naglašava povezanost između UVB zraka i visokih razina grelinaNovo istraživanje pronašlo je korelaciju između izlaganja sunčevoj svjetlosti i povećanog apetita, utvrđujući različite reakcije između muškaraca i žena i objašnjavajući zašto su muškarci gladniji nakon dana na plaži.


Konkretno, istraživanje objavljeno u časopisu Nature Metabolism naglašava povezanost između UVB zraka, jedne od vrsta nevidljivih ultraljubičastih zraka koje dolaze od sunca, i visokih razina grelina, “hormona gladi” kod muškaraca.


Iako je ljeto uvijek pomalo nepredvidivo, jedna od konstanti je sunce. Bilo da volite ili mrzite vrućinu ovih mjeseci, provest ćete mnoge sate pod sunčevim zrakama. No, toliko sati sunčanja moglo bi vam dati više od pukog preplanulog tena.
Istraživanje u kojem je sudjelovalo 3.000 muškaraca i 3.000 žena otkrilo je da muškarci postaju puno gladniji nakon izlaganja UV zrakama.


Sve se vrti oko proteina prisutnog u našoj koži – i žena i muškaraca – ili proteina p53. Ovaj protein se aktivira kako bi popravio štetu koju UV zrake uzrokuju našoj DNK, ali istovremeno aktivira grelin, hormon odgovoran za apetit.


Kod žena bi ovu interakciju između p53 i grelina spriječio estrogen.


Istraživački tim također je ponudio objašnjenje zašto dolazi do ove interakcije: povećani apetit signalizirao bi kraj zime i početak sezone parenja za ljude.


Ovo istraživanje po prvi put pokazuje izravnu korelaciju između izloženosti UV zračenju i regulacije apetita kod ljudi, stvarajući jake preduvjete za ponovno promišljanje kože kao organa odgovornog za upravljanje energijom i apetitom.


Zapravo, nakon gubitka krzna, koža je postala naš najveći osjetilni organ koji bilježi i reagira na podražaje iz okoline.


Još jedna važna točka ovog istraživanja je upravo komparativna i rodno usmjerena priroda: istraživači se nadaju da će u budućnosti biti provedeno više istraživanja ovog tipa kako bi se dobile detaljnije i specifičnije informacije.