Prijateljstvo

Znanost potvrđuje: Ukoliko nemate prijatelje, to nije nužno loše za vas

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Dobro je poznata činjenica da su prijatelji važni za našu sreću.

No, nedavna istraživanja sugeriraju da asocijalnost nije nešto zbog čega bismo se trebali brinuti jer provođenje više vremena u samoći zapravo donosi više koristi nego što mislimo.


Vjerujemo da je nemati prijatelja bolje nego imati otrovne prijatelje i da je samo provođenje vremena presudno za našu dobrobit.


Provođenje vremena u samoći može potaknuti vašu kreativnost


Neprestana interakcija s nekim može vam omesti misli i ometati pokušaje mozganja novih ideja. S druge strane, vrijeme samo vama omogućuje procvat vaše kreativnosti i pojačava vašu maštu. Pomaže vam pri ugađanju pozadinske buke i čini vas svjesnijima vlastitih misli.


Pomaže vam da stvari vidite drugačije


Druženje s drugim ljudima može otkriti vaše različite osobine ličnosti. I premda vam zrcaljenje nečijeg ponašanja može pomoći da se povežete s prijateljima, može donekle promijeniti vašu samosvijest.


Ponekad, da bi se vaši prijatelji osjećali ugodnije, možda zaboravite razmišljati ili se brinuti o vlastitim potrebama i osjećajima. U tim trenucima bit će vam teže ostati potpuno prisutan u određenom trenutku što može utjecati na to da stvari vidite iz druge perspektive. Ako imate manje prijatelja ili ih nema, ponekad vam može dopustiti da budete više u skladu sa sobom i da doživite stvari onakve kakve ih uistinu vidite, piše Bright Side.


Prisiljavanje na prijateljstvo neće vam biti ni od kakve koristi


Osjećaj pritiska da se sprijateljiš s ljudima s kojima nemaš puno zajedničkog i kojima nije stalo do tvojih potreba i interesa, može biti loše po vas. Prisilno druženje znači da gubite dragocjeno vrijeme koje ćete provesti sami sa sobom, a može vam na kraju ostaviti loš osjećaj.


Imati dobro razvijen osjećaj za sebe pomaže nam u boljem odabiru u životu


Ako često ne trošite kvalitetno “ja vrijeme”, može vam biti teško znati točno što želite u životu. Dakle, vođeni drugim ljudima i okolnostima, na kraju ćete se boriti da napravite vlastiti ili bilo koji drugi izbor.