Self - Care

Ženski savjeti za njegu koji su tako jednostavni, a tako puno znače

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Pravilna njega toliko će doprinijeti ljepoti i blistavosti vaše kože i kosePravilno njegovanje nije samo površno ili uzaludno. Način na koji izgledate i osjećate se često je usko povezano. Ako ste sigurni da vam kosa izgleda sjajno ili vam koža blista, onda ćete se osjećati sigurnije i ljepše u svojoj koži. I ne samo to, već  kosa i koža mogu reći nešto o vašem ukupnom zdravlju. Čak i ako mislite da ste se dotjerali, možda biste mogli naučiti nekoliko stvari.


Priuštite si suho četkanje prije tuširanja ili brijanja


Suho četkanje je zasigurno postalo sve popularnije, no možda još uvijek ne znate sve detalje potrebne za ispravno izvođenje. Ako suho četkate samo četkom, trebali biste to učiniti prije nego što skočite pod tuš kako biste isprali sve mrtve stanice kože. Počnite od nogu i očetkajte prema srcu. No, ako ćete suho četkanje upotpuniti uljem za tijelo, ipak je najbolje pričekati do poslije tuširanja. I nemojte previše pritiskati, ne smijete previše ogrebati kožu.


Budite nježni pri pranju lica


Ako ste mislili da morate snažno trljati lice kako biste ga učinkovito očistili, zapravo biste sebi mogli nanijeti štetu. Oštro ribanje i povlačenje kože nije dobro za nju. Nježno masirajte u krugovima, koristite puno vode kako vam proizvodi ne bi oštetili kožu, te dobro isperite.


Polako s kosom
Prečvrsto zatezanje može uzrokovati naprezanje naših folikula kose, što zauzvrat može uzrokovati opadanje kose. Kad smo mladi to nije tako očito, ali ako pogledate slike svojih 20 -ih, 30 -ih, 40 -ih, primijetit ćete da vam se kosa zapravo povlači! Povlačenje kose unatrag bi trebalo biti iznimka, a ne svakodnevna pojava! A kad povlačeći kosu unatrag, pokušajte to ne činiti tako čvrsto. Ako možete, možda ćete htjeti ostaviti kosu spuštenom kad god je to moguće i spustiti je kad god ne mora biti podignuta. Budite nježniji prema kosi nego što ste možda bili kao dijete. Kosa će vam biti zahvalna.


Voda je važnija nego što mislite


Tvrda voda sadrži kalcij, magnezij i željezo, što može dovesti do isušivanja kože. Ti se minerali mogu osušiti i na koži, što dovodi do začepljenja pora, ljuštenja i svrbeža. Sustav za filtriranje vode najbolji je izbor za borbu protiv ovoga. Ako ga ne možete nabaviti za cijelu kuću, svakako biste ga trebali nabaviti za tuširanje. Važno je uzeti u obzir i vlažnost zraka. Ovlaživač zraka kod kuće može vam pomoći da dobijete dovoljno vlage.