Moringa

Želite “biljku besmrtnosti” u vašem vrtu? Otkrivamo kako ju uzgojiti

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Od nje se dobiva prah bogat antioksidansima i bioaktivnim biljnim spojevimaMoringa oleifera, također poznata kao “čudesno drvo” ili “biljka besmrtnosti“, biljka je iz obitelji Moringaceae, porijeklom iz sjeverne Indije.


Sa sobom nosi dugu povijest kao biljka koja se koristi za promicanje zdravog, dugog života bez bolesti. Može doseći i do 10 metara visine, a karakteriziraju ju bijeli cvjetovi i smaragdnozeleno lišće.


Osim toga, raste i prilagođava se svim vrstama tla, te je prekrasna ukrasna biljka za vaš vrt.
Iz biljke se dobiva prah bogat antioksidansima i bioaktivnim biljnim spojevima s brojnim blagotvornim svojstvima za naše zdravlje.


Još jedan razlog da ovu biljku uzgajate kod kuće i besplatno uživate u njezinim blagodatima tijekom cijele godine, pogledajmo kako.


Kako uzgajati moringu


Prije svega, važno je imati na umu da moringa raste uglavnom u toplim klimama, s temperaturama koje ne padaju ispod 10°. Zbog toga vrlo dobro podnosi sušu i prilagođava se svim vrstama tla pod uvjetom da su dobro drenirana.


Tlu, osim što mora biti dobro drenirano, možete dodati kompost ili gnojivo kako biste osigurali dodatne hranjive tvari za optimalan rast.


Moringa također dobro podnosi sunčevu svjetlost, ali ima smisla smjestiti je na mjesto s djelomičnom sjenom, što vašoj biljci daje odmor od žarke sunčeve svjetlosti.


Dobra ideja je posaditi ju u posude, kako bi se lakše micala sa sunčeve svjetlosti.


S druge strane, ako se sadi u hladnoj sezoni, preporučljivo je premjestiti je na zaštićeno mjesto i pritom jako paziti da korijenje bude zaštićeno.


Kako posaditi sjeme moringe


Sjeme moringe možete posaditi izravno u vrtu ili u zatvorenom prostoru u posebne posude. Međutim, prije sadnje potopite ih 24 sata u posudu prelivenu toplom vodom.


Zatim posadite 2-3 sjemenke u svaku posudu ili rupu u vrtu, na razmaku od 2 cm. Ako uzgajate u posudama u zatvorenom prostoru, morate ih staviti pod svjetlo za uzgoj najmanje 12 sati dnevno.


Klijanje može trajati do 6 tjedana, ovisno o temperaturi. Međutim, kako biste potaknuli klijanje, možete održavati mješavinu tla vlažnom i temperaturu oko 20 °.


Nakon što proklija, sadnicu možete posaditi vani ili je držati u posudama.


Kako se brinuti za biljku


Moringa, osim što se vrlo jednostavno uzgaja, ne zahtijeva previše njege. Samo se pobrinite da vaša biljka ima odgovarajuću strukturu i dovoljno vode za pravilan rast.


Što se tiče strukture, moringa zahtijeva neku vrstu potpornog okvira, jer može narasti do 10 m visine uz odgovarajuću potporu.


Što se tiče zalijevanja, važno je održavati tlo vlažnim redovitim zalijevanjem biljke. Zapravo, ako tlo biljke ostane suho, ona bi mogla uvenuti.


Nadalje, moringa ne zahtijeva nikakvo posebno gnojivo, samo dodajte kompost u tlo ili posudu svake godine i svejedno će dobro rasti.