Zdrave navike

Što će se dogoditi s vašim organizmom ukoliko kavu zamijenite čajem?

Dijana Ljubanović

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Prelazak s kave na čaj velika je promjena i trebali biste biti spremni na negativne nuspojave, uključujući glavobolje izazvane simptomima skidanja s kofeinaSvijet je podijeljen na ljude koji svakodnevno konzumiraju kavu i one koji piju čaj, a nakon što odaberete stranu, malo je vjerojatno da ćete se ikada prebaciti u „suprotni tabor“. No, koristi od svakodnevnog pijenja čaja, a ne kave, višestruke su. Prebacivanje bi vam moglo pomoći da bolje spavate, snižavate kolesterol i čak izbjeljujete zube s vremenom.


Kava smanjuje rizik od depresije


Međutim, prelazak s kave na čaj velika je promjena i trebali biste biti spremni na negativne nuspojave, uključujući glavobolje izazvane simptomima skidanja s kofeina, čiji je sadržaj obično veći u kavi nego u čaju.


Također možete primijetiti i loše raspoloženje, jer je dokazano da kava smanjuje rizik od depresije, piše The list.  Ipak, ako iz bilo kojeg razloga razmišljate o prebacivanju, treba razmotriti nekoliko stvari o tome kako mijenjanje kave za čaj može utjecati na vaš život, na dobro i loše.
Čaj ima smirujući učinak. Možete ga piti oko 18 sati i osjetiti kako vam se razina energije povećava, ali na prirodniji način, tako da kasnije ne brinete o spavanju. Prelaskom na čaj regulirat ćete san, a i očistit će vam se koža.


Čaj

FOTO/Unsplash


Čaj je dugoročno zdravija opcija


Kava sadrži spojeve koji povećavaju loš LDL kolesterol koji mogu povećati rizik od srčanih problema. Zamjena kave čajem može sniziti kolesterol ili čak poboljšati.


Kava također ima tendenciju da izazove refluks kiseline i žgaravicu. Kontroliranjem unosa kofeina lakše je uz čaj, jer je u svakoj šalici manje sadržaja, pa je manje vjerovatno da ćete prekoračiti. Isto tako, previše kave u vašem sustavu otežava apsorpciju magnezija u tijelu, što dovodi do grčeva u mišićima i nemira.


Čaj također hidratizira vaše tijelo bolje od kave. To čak može sniziti rizik od raka, jer čaj, a posebno zeleni čaj, sadrže vrlo moćne antioksidante koji pomažu u borbi protiv molekula koje izazivaju rak u tijelu.