Tjelovježba

Donosimo odgovor na pitanje jesu li čučnjevi loši za vaša koljena

Dijana Ljubanović

čučnjevi

čučnjevi

Čučnjevi ukoliko se nepravilno rade mogu dovesti do ozljedaOsjećaj boli u koljenu tijekom vježbanja može biti alarmantan. U jednom se trenutku osjećate sjajno, a potom shvatite da se javlja oštra bol svaki put kada se sagnete da čučnete.


Mnogi se toliko boje povrijediti koljena dok rade čučnjeve da ih u potpunosti izbjegavaju. Dobra vijest: ovo izbjegavanje možda nije potrebno. Naravno, čučnjevi ukoliko se nepravilno rade mogu dovesti do ozljeda, ali mnogi fitness stručnjaci kažu da su čučnjevi zapravo savršeno zdravi, ako se izvode ispravno.


Jesu li čučnjevi zapravo loši za koljena?


Čučnjevi sami po sebi nisu loši za koljena i jedan su od najfunkcionalnijih poteza koje  izvodimo. Od vremena kada smo djeca tijekom cijelog svog života, čučat ćemo iz različitih razloga i svrha, piše Byrdie.
Do problema dolazi kada imate problema s pokretljivošću kuka ili gležnja ili ako vam pokret dolazi više iz kralježnice, a ne od bokova. Kad se kukovi dobro saviju čučanj će se izvoditi s lakoćom.


Ako se pak kukovi ne savijaju dobro ili se pokret više događa na kralježnici, koljena mogu preuzimati prevelika opterećenja koja mogu stvoriti kompresiju i nelagodu te potencijalne ozljede


Kako pravilno napraviti čučanj


Započnite tako da stojite sa stopalima u širini kukova i paralelno, nožnim prstima prema naprijed. Spustite se u položaj čučnjeva tako što ćete saviti bokove unatrag i savijati se u koljenima i gležnjevima. Ne dajte da vam se koljena savijaju ili pucaju preko nožnih prstiju.


Držite pete i nožne prste na zemlji, prsa gore, ramena prema leđima, a trbušnjaci neka budu učvršćeni. Držite ravnom kralježnicu i nemojte je savijati ili zaokretati leđa prilikom izvođenja čučnja.


Cilj je da vam potkoljenice i stražnji dio bedara budu paralelne s tlom, što znači da su koljena savijena pod kutom od 90 stupnjeva.