Hranjiva namirnica

Jaja pripremamo na različite načine, ali znanost kaže da su ona kuhana najzdravija

S.M.

Foto: iStock

Foto: iStock

Kuhanje jaja uništava opasne bakterije zbog čega su sigurnija za konzumaciju.Jaja su povoljna namirnica prepuna nutrijenata. Sadrže malo kalorija, ali zato su prepuna proteina, vitamina, minerala i zdravih masti. Način na koji ih pripremamo, može utjecati na njihovu hranjivu vrijednost, piše Healthline.


Najpopularniji načini pripreme jaja


Jaja se mogu pripremiti na mnoštvo različitih načina i tako kombinirati s ostalim zdravim namirnicama, a samo kuhanje (termička obrada) jaja uništava opasne bakterije zbog čega su sigurnija za konzumaciju.


Vrlo često konzumiramo tvrdo kuhana jaja, poširana jaja i jaja na oko, a radimo i kajganu te omlet. Za kuhanje jaja se može koristiti i mikrovalna, ali nije dobra ideja unutra staviti jaja koja su još u ljusci. Takva jaja u mikrovalnoj mogu i eksplodirati.


Kakva su jaja najzdravija?
Od svih ovih načina pripreme omiljene namirnice, znanost kaže da su najzdravija kuhana jaja. Kuhanjem su sigurnija za konzumaciju, a njihovi nutrijenti postaju lakši za probavljanje. Primjer je protein za kojeg studije kažu da je lakše probavljiv kada je zagrijan.


Jedna je studija otkrila da ljudsko tijelo može iskoristiti čak 91 % proteina u kuhanom jajetu u odnosu na tek 51 % proteina kojih možemo dobiti iz sirovih jaja.