Zijah Sokolović u Studiju "KI"

Fitness za um i dušu

Svjetlana Hribar

Studio koji se bavi zdravstvenim fitnessom i funkcionalnom tjelovježbom, odlučio je svojim najvjernijim članovima prirediti »fitness za um i dušu«, angažirajući jednog od najomiljenijih glumaca-retoričara na našim prostorima, legendarnog Zijaha SokolovićaRIJEKA Neobična radionica o »Subjektivnom i objektivnom«, ali i o ulozi pojedinca u društvu iz ugla teatra, održana je prošlog tjedna na Zametu, u povodu šeste obljetnice djelovanja Studija »KI«. 


Studio koji se bavi zdravstvenim fitnessom i funkcionalnom tjelovježbom, odlučio je svojim najvjernijim članovima prirediti »fitness za um i dušu«, angažirajući jednog od najomiljenijih glumaca-retoričara na našim prostorima, legendarnog Zijaha Sokolovića, koji je u svom stilu – iz rakursa običnog čovjeka sapetog između bračnih i poslovnih obveza – progovorio o spomenutim temama. 


I govorio gotovo dva sata! 
– Kroz rad u Studiju »KI« s ljudima svih generacija, uključujući i djecu, primijetila sam već odavno da mnogi imaju problem subjektivnog i objektivnog pristupa svakodnevnim događanjima, a ovog sam ljeta saznala i za radionicu Zijaha Sokolovića na tu temu. Odmah sam je poželjela prezentirati polaznicima našeg Studija, a šesta je obljetnica bila prava prilika za to, kaže Kristina Stanić Pliskovac, voditeljica Studija. 


– Budući da su roditelji moje prijateljice i suradnice Ivane Kolić već godinama poklonici teatra Zijaha Sokolovića, njihova je preporuka našeg studija ovom iznimnom umjetniku sigurno bila presudna. 


Zijah Sokolović unikatna je pojava ne samo na hrvatskoj sceni – njegove iznimne glumačke sposobnosti i primjenu teatra na edukaciju mladih i njihov aktivni susret s aktualnim društvenim problemima, prepoznala je ne samo kazališna publika već i Mreža zemalja EU za prevenciju kriminaliteta, koja mu je upravo ovih dana dodijelila nagradu Europske unije. Predstave »Droga – Reci drogi NE!« i »Nasilje – za nasilje nema opravdanja!« dio su projekta Europske unije »Umjetnost u školi – kazalište u razredu«, a svojom misijom daju novi smisao dramskoj igri, što je predmet interesa njihova autora Zijaha Sokolovića. 


Upravo zbog tog zanimanja za utjecaj teatra na ljude i njihove svakodnevne probleme, Zijah Sokolović odazvao se pozivu Studija »KI«, a o rezultatu njegove radionice Kristina Stanić Pliskovac kaže: 


– Bio je ovo vrlo poseban događaj, jedan od najljepših u životu našeg studija. Dva sata osmijeh nije silazio s lica ljudi koje smo okupile…Nema ništa ljepše od toga!