Protegnite se

Posao u uredu: Zdrave životne navike za one koji sjede pola dana

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Ovo su opći wellness savjeti za radno mjesto, ali mogu biti primjenjivi i ako radite od kuće.Rad u uredu s punim radnim vremenom može biti prilično naporan i ponekad se petak može činiti tako daleko. Ako ste u uredu i radite osam sati dnevno, to može biti ne samo psihički već i fizički iscrpljujuće ako koristite računalo i iz dana u dan buljite u iste zidove i isti ekran. Izdvojili smo nekoliko savjeta o zdravom načinu života za uredske radnike.


Kako biste ostali motivirani i izbjegli izgaranje, proći ćemo kroz savjete o tome kako ostati zdrav uz uredski posao. Ovo su opći wellness savjeti za radno mjesto, ali mogu biti primjenjivi i ako radite od kuće.


Držanje


Kako vas ne bi boljela leđa, prakticiranje dobrog držanja važno je osobito ako sjedite za stolom osam sati dnevno. Loše držanje može vam u budućnosti uzrokovati bolove u vratu, ramenima i leđima, kao i probleme s iskrivljenom kralježnicom.


Koristite ergonomsku stolicu
Jedan od načina da održite zdravlje je korištenje ergonomske stolice kada sjedite za svojim stolom. Vaše držanje će biti loše ako ne sjedite pravilno u stolici, sjedite na stolici koja vam je prevelika ili mala ili ako je loše dizajnirana, piše Glossy Belle.


Pokušajte razgovarati s timom iz ljudskih resursa ili menadžerom vaše tvrtke kako biste dobili ergonomsku stolicu koja odgovara vašoj veličini. Može vam pomoći spriječiti da se nosite s godinama boli i seansama fizioterapije. Bolje je spriječiti to sada nego se morati nositi s posljedicama kasnije kada osjetite bol.


Potpora za donji dio leđa


Još jedan sjajan dodatak vašoj radnoj stanici je nabavljanje ergonomskog jastuka za potporu donjeg dijela leđa. Jastuk za lumbalni oslonac može ozbiljno pomoći da dugo sjedenje bude mnogo udobnije. Osjećat ćete manje bolova u vratu i leđima.


Ispravno podešen monitor


Ne samo da je važno koristiti ergonomsku stolicu, već je također trebate koristiti u kombinaciji s monitorom koji je pravilno podešen u visini vaših očiju. Ako primijetite da stalno gledate dolje i da vam to napreže vrat, morat ćete pronaći nešto za podizanje monitora. Neki monitori su podesivi po visini pa obratite pažnju i na to kada kupujete novi.


Budite aktivni


Vrlo je važno ostati aktivan kada ste prisiljeni sjediti veći dio dana. Sjedilački način života prilično ubrzava starenje tijela i osjećat ćete se lijeno, nemotivirano i letargično ako ne vježbate redovito.


Protegnite se


Osim šetnje po uredu, dobar način da svoje tijelo održite aktivnim tijekom rada je i istezanje svakih nekoliko sati. Napravite nekoliko istezanja za leđa, ruke i vrat kako biste aktivirali mišiće koji se ne koriste kada dugo sjedite za stolom.


Masaže očiju


Ako cijeli dan gledate u računalo, uvijek je dobro uzeti česte pauze za oči fokusirajući se na udaljene predmete kako biste smanjili naprezanje očiju. Još jedan sjajan način za ublažavanje naprezanja očiju je masaža očiju svakih nekoliko sati.


Hodajte do posla


Sjajan način da ostanete aktivni i vježbate dok radite za stolom je hodanje ili bicikliranje do posla ako ne živite predaleko od svog ureda. Naravno, ako živite daleko od posla i morate putovati automobilom ili autobusom, ovo ne bi bila opcija.


Međutim, ako vozite auto ili putujete autobusom na posao, još uvijek možete birati načine za povećanje tjelesne aktivnosti. Pokušajte se penjati stepenicama do svog ureda umjesto da idete dizalom ili parkirajte malo dalje od posla i hodajte do zgrade.