Vrlo jednostavno

Doktor otkrio zašto žene žive duže od muškaraca. Čitavu filozofiju sveo na jednu jedinu rečenicu

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Dječak rođen u razdoblju od 2016. do 2018. godine može očekivati ​​da će doživjeti 80,7 godina, a djevojčica 84,9 godina.Doktor Zac Turner redoviti je kolumnist australskog Newsa za kojeg na vrlo zanimljiv i jednostavan način piše o medicinskim pitanjima koja nam često padnu na pamet. Njegovi su odgovori vrlo pitki i razumljivi pa mu stoga čitatelji redovito upućuju pitanja, a jedno od nedavnih bilo je: “Zašto žene žive duže od muškaraca?”


“Hvala na odličnom i istovremeno filozofskom pitanju. Na prvi pogled se čini kompleksno s mnoštvom čimbenika i genetičkih predispozicija koje treba uzeti u obzir.


I ta bi perspektiva bila potpuno točna, ali moje glavno pravilo kod pisanja kolumne je da sve što više pojednostavim. Tako da ću, radije nego da pišem izvještaj pun medicinskog žargona, pojednostaviti odgovor u jednu jednostavnu rečenicu – žene žive duže od muškaraca jer su iskrenije kada dođu kod doktora.
Prema statistikama australskog Instituta za zdravstvo i dobrobit, dječak rođen u razdoblju od 2016. do 2018. godine može očekivati ​​da će doživjeti 80,7 godina, a djevojčica 84,9 godina. Zajedno s činjenicom da će žene vjerojatnije posjetiti liječnika nego muškarci, a kada ih posjete vjerojatnije će biti iskrene u vezi sa svojim zdravstvenim problemima – odgovor na vaše pitanje postaje očit.


Veliki je problem sa zdravljem muškaraca i njihovim posjetima liječniku taj što se skrivaju. Muškarci su uvjetovani da otklone sve ranjivosti, da  njihova snaga i zdravlje diktiraju njihovu muževnost. Trećina australskih muškaraca (37 posto) uskraćuje informacije od svojih liječnika.


Jedno je istraživanje otkrilo da čak 72 posto muškaraca radije obavlja kućanske poslove, poput čišćenja toaleta, nego da idu liječniku.


To dovodi do toga da muškarci duže ignoriraju zdravstvene probleme, poput kožnih mrlja i ožiljaka, što sve može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.


Od 18. godine muškarci bi trebali redovito provoditi zdravstvene preglede kod svojih liječnika radi utvrđivanja krvnog tlaka, dijabetesa, kolesterola i raka.


Svakako postoje tri uobičajena zdravstvena problema koja će muškarac sakriti od svog liječnika”, napisao je doktor u svojoj kolumni.


Tri spomenuta zdravstvena problema poredao je tako što je na prvo mjesto stavio erektilnu disfunkciju, a zatim gubitak kose i rak prostate.


Za sva je tri slučaja naveo da je muškarcima neugodno priznati da imaju problem te da radije gube san nad situacijom nego da posjete liječnika, što je izrazito važno napraviti na vrijeme.