Jesenski blues

Zašto se tijekom jeseni češće debljamo?

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Nije rijetkost da nakon ljeta nabacimo koji kilogram viška.Padnu temperature i krenu kiše, kupaći kostim je davno pospremljen, a iz ormara smo izvukli tople veste i omiljene jakne. I negdje između kratkih topova i ponovnog nošenja donje majice smo se i udebljali. Čini li nam se samo ili se na jesen stvarno malo udebljamo?


Jesenski blues


Nije rijetkost da nakon ljeta, kada dani postaju kraći, vrijeme se pogorša, a mi se moramo vratiti svim mrskim obvezama nastupi takozvani “jesenski blues”. Loše raspoloženje utječe i na naše tijelo, a ono počinje, u želji da nam bude bolje, željeti hranu koja podiže raspoloženje. Redom to nisu zdrave namirnice, a ako ne pripazimo veoma brzo se počinjemo debljati. 


Kako biste na bolji način podigli svoje raspoloženje, boravite više na otvorenom i koristite svaku mogućnost da upijate sunce. Bavite se fizičkom aktivnosti koja također luči hormon sreće. 


Kriva je evolucija
Stručnjaci objašnjavaju da do povećanog apetita dolazi zbog čiste evolucije i nagona za preživljavanje. Dokazano s lošijim vremenom i hladnijim temperaturama, odnosno u posljednjih 12 tjedana godine jedemo prosječno 200 kalorija više nego inače. Potrudite se da svom organizmu pružate potrebno gorivo, ali iz zdravih namirnica. 


Predprosinački stres


Možda vam se čini sada banalno, no već negdje krajem listopada počinje nastupati stres pred božićne blagdane, a to se može odraziti i na vašu kilažu. Pod utjecajem stresa skloniji smo jesti takozvanu hranu za utjehu. Ono što možete napraviti jest na vrijeme i u miru organizirati ovogodišnje blagdane. 


Udobnost vlastitog doma


Dok ljeti preferiramo boravak na otvorenom i brojna druženja, s prvim kišama ponovno otkrivamo udobnost vlastitog doma, točnije rečeno kauča. Manje se krećemo i više jedemo. U tome nema ništa loše, no potrudite se ipak baviti se fizičkim aktivnostima kako bi uživanje uz Netflix proteklo bez grižnje savjesti. 


Široka i debela odjeća


Činjenica je da u jesensko-zimskoj odjeći si možemo dopustiti i koji šlaufić viška je se jednostavno ne vidi i lijepo se upakira. Ljeti smo svjesniji debljanja zbog manje odjeće koja je tanka i više toga otkriva. Ono što možemo napraviti jest ostaviti omiljenu ljetnu haljinu na vješalici te je povremeno isprobajte kako biste bili gdje se nalazite s kilažom.