Vrijedna namirnica

Zašto se gljive nazivaju “čudotvornom hranom”?

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Možda niste znali, ali već tisućama godina su hvaljene zbog svojih dobrobiti

Brojne kulture gljive smatraju pravom čudesnom hranom! I nisu u potpunosti u krivu.


Zahvaljujući visokom udjelu vitamina, vlakana, proteina i antioksidansa, ova hrana ima mnogo toga za ponuditi našem tijelu i našem zdravlju.


Koja god vrsta gljiva bila vaša omiljena, nije važno: svaka vrsta ima svoje nedvojbene prednosti!


Usput, jeste li znali da se neke vrste koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini?


Započnimo s popisom nekih zanimljivih karakteristika gljiva:


  • sastoje se od 92% vode
  • ​prema znanosti, (podjednake dobrobiti i nutritivne vrijednosti) zasite puno više od voća i povrća
  • sadrže nula masnoća (možete dodati prirodne tijekom kuhanja, ako osjećate potrebu)
  • imaju visok sadržaj vitamina i minerala

Idealne za mršavljenje


Ako želite smanjiti kalorije u svojoj prehrani, ali se bojite da ćete biti gladni tijekom dana, gljive mogu biti odlično rješenje.


To je zato što jestive gljive imaju vrlo nizak sadržaj kalorija i mogu biti od pomoći u fazi održavanja ili tijekom niskokalorične dijete.


Naime, 100 g gljiva ima samo 40 kalorija i također su bogat izvor hranjivih tvari, s obzirom na njihovu koncentriranu nutritivnu vrijednost.


Nadalje, s obzirom na mesnatu teksturu, također su dobra alternativa mesu. Ali oprez! Nemojte pretjerivati ​​s maslacem i uljem jer  su prirodne spužve i sve upijaju.


Pomažu crijevima


Gljive su izvrstan izvor vlakana, posebno topivih vlakana. Konzumiranje topivih vlakana pomoći će u povećanju broja dobrih bakterija u vašim crijevima.


Također će vam osigurati hranjive tvari (kao što su vitamini B i vitamini K) koji drže štetne bakterije na odstojanju i pomažu u održavanju niske razine kolesterola, kontrolirajući razinu šećera u krvi i time smanjujući rizik od dijabetesa tipa 2.


Zamislite gljive kao jednu od mogućih prirodnih alternativa probioticima!


Smanjuju kolesterol


Za srce možete pribjeći pomoći sorti gljiva shiitake. One, naime, sadrže tvar eritadenin koja je, uz beta-glukane i fitosterole, važna za očuvanje zdravlja srca.


Kako ne biste izgubili veličanstvena svojstva shiitake gljiva u kuhinji, bitno ih je ne prati. Samo šešir očistite vlažnom krpom i tako spriječite da se napuni vodom i pretvori u kašu.


Izvrstan su izvor energije


Osjećate li se uvijek umorno ili loše raspoloženi? Zahvaljujući svojstvima gljiva ponovno ćete imati pravu energiju!


Jedenje gljiva vjerojatno je zadnja stvar o kojoj razmišljate kada se osjećate iscrpljeno i želite napuniti baterije.


U stvarnosti, gljiva je izvanredan izvor svih vitamina B, istih onih koji našem tijelu pomažu u proizvodnji energije.


Pa ako ste umorni, pogotovo pri promjeni godišnjeg doba, bacite se na gljive.


Vrijedan izvor selena


Gljive su korisne i za kožu, kosu i nokte, a zahvaljujući mineralu izvrsnosti za ljepotu: selenu.


Jedan su od najboljih biljnih izvora minerala selena koji održava kosu i nokte zdravima te podupire proizvodnju hormona štitnjače koji kontroliraju metabolizam.


Ovaj element također pomaže zadržati sjaj kože, štiteći njezinu kvalitetu i elastičnost.