Prenatalni trening

Zašto je važno vježbati tijekom trudnoće? Znalci preporučuju zumbu!

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Možete li raditi Zumbu dok ste trudni? Odgovor je da.Prema drevnoj mudrosti, vježbanje može pomoći ženama da uživaju u sigurnoj trudnoći. Evo sljedećih razloga koji podupiru ovu teoriju fitnesa:


  • Povećava cirkulaciju krvi u tijelu.
  • Promiče cjelokupno zdravlje i dobrobit.
  • Pomaže u povećanju opskrbe organa kisikom.
  • Sprječava depresiju.
  • Smanjuje grčeve u zdjelici.
  • Pomaže u sprječavanju grčeva u nogama i varikoziteta, koji nastaju zbog zagušenja krvi u donjim ekstremitetima.
  • Tonira mišiće i priprema tijelo za porođaj.
  • Olakšava brzi oporavak tonusa organa nakon poroda

Što je Zumba?


Zumba je fitness program koji potječe iz Columbije i uključuje ples uz latino ritmove.


Zašto je Zumba dobar prenatalni trening?


Možete li raditi Zumbu dok ste trudni? Odgovor je da. Trudnice mogu birati između raznih sigurnih vježbi za trudnoću poput istezanja, joge, hodanja, plivanja itd. Međutim, Zumba sve više postaje najpopularniji trening za trudnice jer zabavna kombinacija plesnih pokreta i udarni latino ritmovi mogu vam podići raspoloženje i pobijediti trudnički blues! Štoviše, dok tresete nogom, možete osjetiti kako se i vaša beba kreće s vama! Zumba i trudnoća mogu biti zabavan zajednički dogovor.


Prednosti prakticiranja Zumbe tijekom trudnoće
Intenzivna vježba može povećati proizvodnju endorfina u našem tijelu. Hipofiza u mozgu oslobađa endorfine, tvar nalik morfiju koja pomaže ublažiti bol i izazvati osjećaj euforije i blagostanja. Plesni treninzi poput Zumbe mogu značajno povećati razinu endorfina u tijelu.


Endorfini djeluju kao prirodni lijek protiv bolova. Nalet ove kemikalije u tijelu može pomoći trudnici da se bolje pripremi za prirodan porod. Također može pomoći ženama da uživaju u kratkom i glatkom porodu, piše Mom Junction.


Različite vrste Zumbe


Različite varijante Zumbe uključuju tradicionalnu Zumbu, Zumba Gold, Zumba Toning, Aqua Zumba, Zumbatomic i Zumba Marumba. Možete razgovarati sa svojim instruktorom i saznati formu koja je savršena za vas tijekom trudnoće. Trudnice se radije odlučuju za Aqua Zumbu jer nudi energetsku zabavu klasične Zumbe, ali u osvježavajućim vodama.


Je li Zumba sigurna za trudnice?


American College of Obstetricians and Gynecologists navodi da u nedostatku kontraindikacija zdrave trudnice mogu nastaviti i redovito sudjelovati u tjelesnim aktivnostima umjerenog intenziteta. Također savjetuje da trudnice ne smiju imati otkucaje srca više od 140 otkucaja u minuti tijekom režima vježbanja.


Također preporučuje vježbanje od 30 minuta dnevno za žene koje očekuju bebu. Budući da Zumba ispunjava oba ova kriterija, to je sigurna prenatalna vježba. Ostali čimbenici koji određuju vašu sigurnost tijekom vježbanja tijekom trudnoće su vaša dob, intenzitet vježbanja i razina vaše kondicije prije trudnoće.