Odgoj

Zašto je dobro da djeca vode igru? Imamo nekoliko razloga

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Kada vaše dijete vodi, ono gradi komunikacijske vještine i uči kako može utjecati na stvari oko sebe.Igra koju vode djeca znači slijediti vodstvo vašeg djeteta u igri. To znači promatrati svoje dijete i odgovarati na ono što govori ili čini kako bi mu pažnja bila malo duže usredotočena. Slijediti djetetovo vodstvo dobro je jer vaše dijete najbolje uči kada ga zanima neka aktivnost. Kad slijedite djetetovo vodstvo u igri, možete iskoristiti stvari koje ga zanimaju kako biste mu pomogli da kroz igru ​​nauči nešto novo.


Također, kada vaše dijete vodi, ono gradi komunikacijske vještine i uči kako može utjecati na stvari oko sebe.


Što vam treba za igru ​​koju vode djeca


Ne treba vam nikakva oprema za igru ​​koju vode djeca. Sve što radite je da pratite ono što vaše dijete u tom trenutku zanima. Ovo bi mogla biti igračka ili nešto u okolini, poput ptice ili vatrogasnog vozila. To biste čak mogli biti i vi, i smiješna lica i zvukovi koje zajedno stvarate, piše Raising Children.


Kako slijediti djetetovo vodstvo u igri
Započnite tako što ćete primijetiti što vaše dijete zanima. To može biti nešto s čime se igra, poput lopte, ili nešto što radi, poput skakanja kroz lokve.


Pitajte svoje dijete možete li se pridružiti


Slijedite ono što vaše dijete radi. Ako vam zakotrlja loptu, možda je vratite. Ostanite usredotočeni na aktivnost. Izbjegavajte ometati dijete ili mijenjati način na koji se aktivnost odvija.


Postavljajte pitanja ili komentirajte ono što oboje radite – na primjer. Dajte djetetu vremena da odgovori.


Ako se vaše dijete promijeni u nešto novo, neka bude vođa. Primjerice, ako prestane kotrljati loptu i počne se igrati blokovima, prijeđite s njim na blokove.


Prilagođavanje dječje igre za bebe i mlađu djecu


Čak i bebe mogu voditi igru. Možete pratiti djetetovo usmjerenje oka da biste vidjeli što ga zanima.


Na primjer, ‘ Što radi tetka? Zove li te na igru? ’Ako vaša beba odgovori žuborima ili blebetanjem, nastavite kao da razgovarate. Ili ako vidite da vaša beba gleda igračku, poput zvečke jarkih boja, približite je sebi i pustite je da je pokuša pridržati ili protresti.