"Tamna strana"

Zašto izbjegavati kupnju basmati riže?

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Otkriva nam to stručnjakinja za prehranu i autorica knjige

Među mnogim vrstama riže koje možemo birati, tu je i basmati riža, koja se posebno koristi u egzotičnim receptima, ali ne samo.


Jeste li ikada razmišljali, na primjer, o njezinom podrijetlu ? Ili ipak o mogućoj prisutnosti pesticida unutra?


Neke “tamne strane” basmati riže otkrila je Monia Caramma, stručnjakinja za prehranu i autorica knjige “Istinu, molim, o hrani”.


U videu objavljenom na TikToku, Caramma nam daje neke važne informacije koje trebamo imati na umu ako obično kupujemo basmati.


Prije svega, stručnjakinja nas podsjeća da ova vrsta riže dolazi iz Indije, Pakistana i susjednih područja.


Stoga se mora suočiti s dugim transportom u velikim vrećama od jedne tone u brodskim kontejnerima (brodovima kojima je potrebno do 30 dana da stignu do odredišta u Europi).


Dakle, kako riža preživljava, a da je ne napadnu insekti ili da se ne napuni ličinkama i plijesni?


Možemo zamisliti odgovor: zahvaljujući upotrebi pesticida i sterilizirajućih tvari nedopuštenih u Europi, ali koje se mogu koristiti u zemljama koje nisu članice EU.


Kontradikcija u smislu da su u EU neki pesticidi ili druge tvari zabranjeni, ali ako umjesto njih uvozimo prehrambeni proizvod koji ih sadrži, to je dopušteno.


Kad postanete svjesni svega toga, možda ćete izgubiti želju za kupnjom basmati riže, ali ne brinite, postoji alternativa.


Možete kupiti rižu dugog zrna, a koja ima isti glikemijski indeks i isti sadržaj škroba.