
Foto: iStock
Bez praznih ugljikohidrata!
povezane vijesti
Ako tražite jednostavan obrok za radni tjedan, a koji neće biti sačinjen samo od praznih ugljikohidrata, imamo sjajnu ideju.
Donosimo recept s mariniranim lososom, rižom i sriracha majonezom koji će jelu pružiti fenomenalnu notu okusa.
Sastojci
- 1 žlica bijele miso paste
- 1 žlica mirina
- ½ žlice javorovog sirupa
- 2 fileta lososa
- 120 g jasmin riže
- 2 velika zrela avokada
- 1 žličica rižinog octa
- 1 žličica tostiranih sjemenki sezama
- ½ žličice tostiranog sezamovog ulja
- 1 žlica lagane majoneze
- 1 žlica srirache
- morska sol
Priprema
U maloj tavi (dovoljno velikoj da dva fileta lososa stanu s oko 2,5 cm prostora između njih) umutite miso pastu, mirin i javorov sirup kako biste dobili glatku marinadu. Dodajte filete lososa i okrenite ih u marinadi da budu dobro premazani, a zatim ih ostavite da se mariniraju, s kožom prema gore, dok se pećnica zagrijava na 200 °C/180 °C s ventilatorom.
Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju.
Okrenite filete lososa tako da budu s kožom prema dolje, a zatim pecite 10 minuta.
U međuvremenu, ogulite i očistite avokado od sjemenki, te žlicom zagrabite veće komade u zdjelu. Dodajte rižin ocat, sjemenke sezama, sezamovo ulje i vrlo obilni prstohvat pahuljica morske soli. Sve promiješajte dok se avokado malo ne rastopi i ne upije okuse marinade.
U zasebnoj zdjeli pomiješajte majonezu i srirachu dok ne postane glatka smjesa.
Poslužite filete lososa s rižom i zgnječenim avokadom, te obilno prelijte zdjelu sriracha majonezom.