Žene i vino

WOW-ice na Božićnom okupljanju odabrale vina godine

Siniša Pavić

WOW-ice na Božićnom okupljanju birale najbolja vina

WOW-ice na Božićnom okupljanju birale najbolja vina

Članice udruge intenzivno promoviraju vina, umjereno uživanje u dobrim vinima i - osobito – žensku snagu u vinuŽenska udruga WOW/Žene i vino, popularne WOW-ice, navršila je ovoga ljeta prvo desetljeće svoga postojanja.


Pandemija, prije svega, nije dala da proslave desetog rođendana bude na ljeto.

Pandemiji usprkos, WOW-ice su ipak uspjele i ove godine održati svoj optimistični i veseli Pink Day, festival posvećen rosé vinu i ekstra djevičanskom maslinovom ulju, onaj koji je „totalno drukčiji od drugih“.


A na tradicionalnom WOW Božićnom okupljanju održanom u srijedu, učinile su one ono što rade od osnutka, obznanile tko su laureati izbor za WOW vina godine.Prije samog spomena nagrađenih, valja podsjetiti kako članice udruge intenzivno promoviraju vina, umjereno uživanje u dobrim vinima i – osobito – žensku snagu u vinu.


Afirmirana WOW akcija ‘Što žene žele’ namijenjena je, pak, ponajprije podršci vinima hrvatskih vinara. Izbor za WOW vina godine zamišljen je kao svojevrstan „ženski“ izbor vrhunskih domaćih vina kušanih u prethodnoj godini.Pobjednička se vina biraju se pomno, u nekoliko faza i razina i to u pet kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i slatka vina. Čak su tri razine selekcije.


U onoj prvoj jedan odabrani sommelier selekcionira vina kušana u prošloj godini i sastavlja vlastitu autorsku listu vina u pet kategorija.U drugoj fazi sve WOW članice i simpatizerke, njih oko 300-tinjak, imaju prigodu glasati elektroničkom poštom i tako se dobiju finalisti.


Onu konačnu odluku donose tri vinske upućene članice kušanjem naslijepo. Nakon detaljnog kušanja naslijepo, članice žirija su donijele odluku o pobjedniku u svakoj kategoriji, baš kao i ukupnom pobjedniku i dobitniku WOW grand Prixa.U kategorija pjenušci pobjednik je Urban White, extra brut, vinarija Štampar.


Među bijelim vinima Chardonnay sur lie, 2017., Jasne Antunović Turk. Roséi, Rosé Krauthaker, 2020.U kategoriji crvenih Jakob 2015., a među slatkim Prošek Stina 2015., Stina vina. Ukupni pobjednik i dobitnik WOW grand Prixa, jednoglasnom odlukom, jest Cuvée Jakob, 2015, vina Jakob!


Nagrade je vinarima, ovaj put mahom vinarkama, uručila predsjednica udruge WOW, Sanja Muzaferija.I da, za razliku od medalja i diploma koje vinari obično osvajaju, u WOW akciji ‘Što žene žele’ pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju vrijednu skulpturu koju je dizajnirala poznata dizajnerska „Grupa“, a ukupni pobjednik, dobitnik WOW Grand Prixa, u režiji WOW odlazi na nagradno studijsko putovanje u jednu vinsku regiju.Na koncu vrijedi kazati i to kako su se na proslavi, osim pobjedničkih vina, kušala i vina vinara udruženih u novu udrugu, Kvarner Wines.


Bila su to vina PZ Vrbnik, Kuće vina Ivan Katunar, vinarije Plovanić, Nada i Gospoja te vina predsjednika udruge koji ju je i predstavio, vinara i rasadničara Ivice Dobrinčić iz vinarije Šipun.


Reklo bi se, lijep kraj godine u kojoj su WOW-ice napunile prvih deset godina postojanja. Što se budućnosti tiče, najavljuju ona da će – ako situacija, epidemiološka i financijska, dozvoli – na proljeće iduće godine ponovno na put s ukupnim pobjednikom.