Terapeutskih vrlina

Vrijeme je za berbu divljih šparoga! Jačaju imunitet, pomažu u mršavljenju, protiv celulita…

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Vrlo su bogate provitaminom A te vitaminima skupine B, C, E i K

Divlje šparoge sastoje se od 90% vode. Sadrže malo natrija, nizak postotak lipida (oko 0,17 grama) i vrlo malo kalorija (samo 25 na 100 grama).


Njihov sastav ih stoga čini posebno prikladnima za uključivanje u niskokalorične dijete.


Vrlo su bogate provitaminom A te vitaminima skupine B, C, E i K.


Provitamin A igra temeljnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala, kao i u zaštiti kose, kože i sluznice.


Vitamini B mogu aktivirati metaboličke procese, pretvarajući hranu u energiju, dok vitamin C pomaže u jačanju imunološkog sustava i štiti krvne žile.


Vitamin E ima antioksidativna svojstva i sprječava starenje kože. Konačno, vitamin K je neophodan za održavanje strukture i ispravnu funkcionalnost koštanog sustava te za fluidnost i koagulaciju krvi.


Divlje šparoge također sadrže mineralne soli, uključujući kalij, magnezij, kalcij, željezo i fosfor.


Visok postotak kalija, minerala koji može pospješiti fiziološku regulaciju tjelesnih tekućina, u kombinaciji s niskom količinom natrija, određuje ukupni anticelulitni učinak i djelovanje u borbi protiv zadržavanja vode.


Treba istaknuti prisutnost folne kiseline (vitamina B9), bitne za pravilan razvoj fetusa i izrazito preporučljive trudnicama.


Druga važna molekula sadržana u divljim šparogama je asparagin, aminokiselina koja ima diuretička, pročišćavajuća i detoksifikacijska svojstva za jetru i bubrege.


S druge strane, rutin i kvercitin dva su flavonoida čija je zadaća zaštita krvnih žila te antioksidativno i protuupalno djelovanje.


Remineralizirajuća svojstva divljih šparoga rezultat su visokog sadržaja minerala, dok laksativni učinak daje dobar postotak vlakana, što olakšava crijevni tranzit.


Kontraindikacije


Jedna od glavnih prednosti divljih šparoga ispostavlja se da je ujedno i njezina glavna kontraindikacija.


Konzumacija divljih šparoga se naime ne preporučuje osobama koje pate od gihta, problema s bubrezima i upalama mokraćnog sustava.


Nadalje, divlje šparoge sadrže dobar postotak acetilsalicilne kiseline, pa bi ih svi koji ne podnose ovu komponentu trebali izbjegavati ili ih u svakom slučaju jesti umjereno.