Par savjeta

Vodič za ljetovanje sa psom: Sitnice koje ne smijete zaboraviti ponijeti

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Prije nego što krenete na dugo putovanje, posebno automobilom, morate se uvjeriti da je pas spreman.Postoji nekoliko jednostavnih savjeta kako otići na odmor sa svojim psom, a da se to ne pretvori u noćnu moru za sve. Za sigurno putovanje sa vašim psom dobro je prvo pripremiti svu potrebnu dokumentaciju. Brodske i zrakoplovne tvrtke zahtijevaju identifikacijski dokument vašeg psa prilikom rezervacije i u svakom slučaju nećete se moći ukrcati ako ne pokažete njegovu evidenciju o cijepljenju.


Prije nego što krenete na dugo putovanje, posebno automobilom, morate se uvjeriti da je pas spreman. Kako biste putovali sa psom bez stvaranja prevelikog stresa za životinju, preporučljivo je razbiti rutu u niz etapa. Što je pas nervozniji i tjeskobniji tijekom putovanja, pauze će morati biti češće. Autom se zaustavljajte svakih sat vremena kako biste psu omogućili da izađe, čak i na svega nekoliko minuta.


Pravila za ljetovanje sa psom


Zapravo, mnogi psi razviju sindrom “bolesti kretanja”. U većini slučajeva situacija se normalizira unutar prvog sata putovanja, ali morate biti strpljivi i dati psu pravo vrijeme za prilagodbu. U najtežim slučajevima, vaš će vas veterinar savjetovati o suplementima ili prirodnim rješenjima za davanje psu prije putovanja: sve je u poznavanju vašeg ljubimca i sprječavanju problema prije nego što se pojavi.
Da biste putovali sa svojim psom u potpunoj sigurnosti, morate se pridržavati nekoliko jednostavnih, ali temeljnih pravila ponašanja:


 • Ne dopustite psu da putuje s glavom kroz prozor automobila
 • Ne dopustite psu da sjedi iza leđa vozača
 • Tijekom putovanja provjerite tjelesnu temperaturu psa i provjerite da mu nije ni prevruće ni prehladno
 • Smanjite glasnoću radija i ograničite upotrebu trube

Kao što ste već shvatili, putovanje sa psom nije samo zadovoljstvo, već i odgovornost. Uspjeh doživljaja (i odmora) za vas, vašu obitelj i prije svega vašeg voljenog četveronožnog prijatelja ovisit će o vašem zdravom razumu i načinu na koji pripremate putovanje.


Ove stvarčice ne smijete zaboraviti


Putovati sa psom znači opremiti se posebnim kompletom koji će zadovoljiti sve njegove potrebe. Evo popisa stvari koje ne smiju nedostajati u koferu vašeg psa:


 • Povodac i ogrlica s identifikacijskom medaljom i telefonskim brojem
 • Posuda za vodu
 • Igračke
 • Vrećice za sakupljanje izmeta
 • Lijekovi za prvu pomoć
 • Lako probavljiva i gotova hrana
 • Mekani, podstavljeni jastuk ili presvlaka za sjedenje u automobilu

Također uzmite u obzir da bi puštanje psa da se slobodno kreće po automobilu moglo biti opasno i kažnjivo. Na tržištu postoje pojasevi ili sjedala opremljena sigurnosnim pojasevima napravljenim posebno za pse koji će vam omogućiti da ograničite rizike i putujete puno opuštenije.