Priča o ljubavi

Mislili smo da smo u Istri doživjeli već sve što ostavlja bez daha. A onda nam se u Brtonigli to dogodilo još jednom

Dijana Ljubanović

Foto: Dijana Ljubanović

Foto: Dijana Ljubanović

Na poznatim Bujskim brežuljcima između Buja i Brtonigle spajaju se autentičnost, tradicija i inovativnostToliko je toga lijepoga i posebnoga u Istri da je gotovo nemoguće izdvojiti pet najznačajnijih specifičnosti koje će vas ostaviti bez daha. Na svakom je koraku nešto što bi vas se moglo dojmiti.


Od intenzivno crvene zemlje koja obavija maslinike, preko Brijuna – otočnog raja o kojemu bruji cijeli svijet, do specifične bioraznolikosti, nevjerojatnih oscilacija u klimi i reljefu na svakih nekoliko kilometara, najmanjeg grada na svijetu i mnogih drugih čarobnih gradova koji stoljećima njeguju burnu i bogatu prošlost, a utjecaji različitih kultura ostavili su pečat vrijedan divljenja.


Ono što ostavlja upečatljiv dojam jest i hrana bogatih okusa koja se topi u ustima. Nevjerojatan duh, poletan karakter, kreativnost, discipliniranost i frapantno snažna volja Istrana za radom i stvaranjem, naglašavaju koloplet onog najboljeg od ove regije. Gosti uvijek iznova ostanu zapanjeni svestranošću Istrana koja inspirira.


vinarija_veralda

Vinarija Veralda nalazi se na brežuljku u Brtonigli, na sjeverozapadu Istarskog poluotoka, Foto: Dijana Ljubanović


Novi pravac
Fantastičnostima Istre mogli bismo pridodati pogled koji hrani dušu mirom, boje, arhitekturu i štošta. Ali ipak, reći sve, a posebno mjesto ne sačuvati za istarska vina… Bio bi to velik propust.


Zaputili smo se stoga na sam sjeverozapad Istarskog poluotoka, u bajkovito mjesto gotovo egzotičnog imena Brtonigla. Popevši se na brežuljak dočekala nas je vinarija Veralda i vlasnica Keti Visintin s kojom smo se prošetali imanjem, vinskim podrumom, pogonom za preradu grožđa, vinogradima i okolinom koja spaja sve najbolje od Istre.


Upoznati se s procesom nastanka vrhunskih Veralda vina od trsova do elegantnih butelja, iskustvo je koje vas nauči još više cijeniti svaku kapljicu u posluženoj čaši. Tu je utkano toliko ljubavi, zajedništva, promišljanja, odricanja, znanja i rada.


Grožđe koje se prerađuje je iz vlastitih vinograda, Foto: Dijana Ljubanović– Naša priča, kakvu danas vidite, započela je s inovacijama. Tržištu smo predstavili ono što se nikada prije nije moglo pronaći na vinskim policama. Napravili smo rosé od terana. Teran se u Istri oduvijek njegovao, ali uvijek kao crno vino. Intenzivno, jake boje, doslovno kao krv. Mi smo prvi put napravili rosé od terana 2008. jer smo htjeli kreirati svoj pjenušac.


Foto: Dijana Ljubanović


Od malvazije nije dobro napraviti klasičnom metodom pjenušac jer ima prenizak pH pa ne bi bila dovoljna kiselost. Odlučili smo se za nešto potpuno drugačije. Prvo smo napravili rosé od terana. Jako nam se svidio pa smo ga pili i uživali u njegovom prekrasnom karakteru. Lansirali smo ga na tržište kao mirno vino i tu smo pokrenuli novi pravac. Nakon toga su svi domaći proizvođači koji uzgajaju teran, počeli od njega proizvoditi rosé, objašnjava Keti Visintin.


Za Keti Visintin posao s vinom i u vinogradu je velika ljubav, Foto: Dijana Ljubanović


Vina visoke kvalitete


S proizvodnjom koja izlazi izvan okvira obiteljskih potreba započeli su 1998. godine. Djed je imao pet hektara vinograda. Prodavao je grožđe, nešto je ostavljao doma, nešto flaširao.


Potom je obitelj od bivšeg Pika u najam uzela 18 hektara vinograda i počeli su širiti proizvodnju. Ljubav i entuzijazam su bili tu pa je sljedeći korak bilo investiranje u znanje i tehnologiju. Kupili su prešu, muljaču, ruljaču, bačve od inoxa.


Foto: Dijana Ljubanović– Nono je imao četiri, pet bačvi, a sada ih imamo tridesetak. Svaki vikend za vrijeme studija brat i ja smo se vraćali doma. On iz Rijeke, ja iz Trsta. Pomagali smo u vinogradu. Kad nešto naučite, nedostaje vam kad to nemate. Postane dio vas. Sezona, berba… Rutina je to iz koje ne možete i ne želite izaći. Ne bismo mogli živjeti bez toga. Puno sam putovala, ali sve mi je lijepo vidjeti na nekoliko dana, ali doma je najljepše, govori Keti Visintin.


Inovacija Rosé od Terana, Foto: Dijana Ljubanović


Decanterova platinasta medalja


Njihovi se vinogradi nalaze na poznatim bujskim brežuljcima gdje se od davnina dobivaju vina vrhunske kvalitete.– Ukupna površina vinograda je trenutačno 26 hektara koje obrađujemo i njegujemo u ekološkom duhu kako bismo sačuvali okoliš od zagađenja i održali veću bioraznolikost. Proizvodnja grožđa, isključivo iz vlastitih vinograda omogućuje nam kontinuirano praćenje i očuvanje kvalitete, ljubiteljima dobrog vina pruža kompletan doživljaj, dodaju iz vinarije.


A o visokoj kvaliteti svjedoče brojne nagrade i priznanja kojima su ovjenčana ova vina. Jedna na koju su posebno ponosni jest potvrda o vrhunskom vinu od Decanterove platinaste medalje kojom se, prvo na hrvatskome tržištu, okitio upravo Veralda Istrian.


Malvazija Veralda, Foto: Dijana Ljubanović


Eno-gastro doživljaj


Rosé od terana je osvježavajuće, ljetno vino, ima snažan karakter, mogli bismo to slikovito reći – ima mišiće. Intenzivan miris, u ustima lijepe kiseline, osvježava, a kada ga progutate, taj bogat okus dugo ostaje u ustima.Ne nestane brzo kao kod većine drugih roséa. Odlično se sljubljuje sa školjkama, rakovicama i ribom, hranom koju uz teran ne biste nikad uparili. Još jedna zanimljivost je sljubljivanje s kuhanom šunkom – perfektno.


Foto: Dijana Ljubanović


Dagnje na buzaru su pak druga gastroposlastica u koju se ovo vino skladno uklapa. Dagnje se isperu, očiste, dodaje se malo maslinovog ulja u tavu, malo peršina, sitno nasjeckanog češnjaka, malo se zaprži, ali ne prejako. Skloni se s vatre na samom početku kada se počne mijenjati boja. Ubace se mrvice i potom dagnje.


Nakon pet do sedam minuta se dodaje bijelo vino i jelo je gotovo. Kada ga spojite s gutljajem neodoljivog roséa od terana, spremni ste za božanstven doživljaj istarskih okusa. Napraviti tjesteninu uz to, također, jako je dobar način za uživanje. To je ljetno vino koje je u Istri izuzetno traženo.


Vina autohtonih sorti, Foto: Dijana Ljubanović


Ljeti se jako puno pije rosé od terana, dok klasičan teran tijekom ljeta nije tipičan odabir. Eventualno čaša uvečer kada padne temperatura. A rosé od terana se rado pije za osvježenje tijekom cijelog dana. I uz bazen, uz zalogaje kanapea, i u kući kad se želite opustiti i unijeti svježinu u vrući ljetni dan.


Foto: Dijana LjubanovićU fokusu vinarije su autohtone sorte: malvazija istarska, refošk i teran. Još jedno vino koje ostavlja poseban dojam je orange wine. Crno vino, prva maceracija bez dodavanja kvasaca. Čuva se u drvenim bačvama šest mjeseci. Grožđe mora biti zrelo. Bere se 15 dana nakon uobičajene berbe. Bere se ručno.


Proces se odvija najprirodnije moguće, a flašira se nakon godinu dana. Ima note zrelog, sušenog voća poput marelice, smokve, a osjeća se aroma karamele, meda i vanilije. Zaokruženo je, obilno, uz snažne okuse. Uz sarmu ide odlično. Za posebne prilike i bogat nedjeljni ručak je idealno.


Vina Vinarije Veralda, Foto: Dijana Ljubanović


Istrian Brut Veralda


Još jedno posebno vino iz ove vinarije okupane suncem je Istrian Brut Veralda.– Odležalo je tri godine. Od grozdova do posluženja u čašu dijeli ga druga fermentacija. Uz ovo vino mogu se jesti rakovice, kamenice, nešto što se nije moglo sljubiti s teranom. Posebno je popularno za vjenčanja. Do prije desetak godina to nije bilo moguće zamisliti. Čak savršeno ide i uz odojak i tuna steak. Ima svježinu koja ispere usta, ispere mast, balansira okuse…


San Giovanni, Foto: Dijana LjubanovićNajekstravagantnija je kombinacija sa sirovim škampima – kvarnerski sirovi škampi, malo maslinovog ulja. Ne postoji tako dobar škamp. Škamp koji nije autohton. Došao je iz Norveške, prilagodio se, a sada je puno bolji tu nego u Norveškoj odakle prvobitno potječe. Hrvatska ima taj poseban specijalitet koji nitko drugi nema.


Oni pružaju pravi hedonistički doživljaj. Ne morate čak znati ni kuhati. Jede se kao sirov škamp. Najbolje ga je malo zamrznuti pa odlediti nekoliko sati prije posluživanja da se očisti, zalije maslinovim uljem, čak ni sol ne treba, može malo papra tko voli i spremni ste za savršenstvo, objašnjava Keti Visintin.


Istrian Brut Veralda, Foto: Dijana Ljubanović


Vinarija Veralda nudi posjete i degustacije


U ovoj vinariji organizirani su posjeti podrumu i degustacije. Počinje se s tri vrste vina i može se napraviti ručak s četiri slijeda za one koji žele tako provesti dan u Istri. Ovo je tek djelić divota s kojima se možete susresti u Vinariji Veralda. Dozvolite si dozu slobode, ambijent koji nježno miluje povjetarac s mora i miris vina i maslina koje će vas odvesti u potpuno novu dimenziju uživanja. Baš po istarski.


Istrian Brut Veralda, Foto: Dijana Ljubanović


___


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom SPAR.