Pétillant naturel

Vinarija Veralda predstavlja Pét Nat 2021.

Life

FOTO/PR

FOTO/PR

Pét Nat ili pétillant naturel (franc. prirodna pjenušavost) metoda je iz 16. stoljeća kojom se prirodnim postupcima uz minimalnu intervenciju vinara dobiva lagano pjenušavo vino

Nakon izvrsno prihvaćenog prvog Pét Nata od Terana, Vinarija Veralda predstavlja novo limitirano izdanje Veralda Pét Nat 2021., prirodni pjenušac izražene osobnosti nastao od Terana, njegovanog prema ekološkim načelima na najboljim pozicijama Bujskih brežuljaka.


Pét Nat ili pétillant naturel (franc. prirodna pjenušavost) metoda je iz 16. stoljeća kojom se prirodnim postupcima uz minimalnu intervenciju vinara dobiva lagano pjenušavo vino. Za Pét Nat ključni su osjetljivost vinara, izbor pravog vremena te vješt proračun i procjena daljnjeg fermentacijskog postupka u boci.


FOTO/PR

FOTO/PR


Pét Nat matoda nastala je u vrijeme kada su prve staklene boce ulazile u modu, a vinari su ih punili fermentirajućim vinima, što je rezultiralo pjenom i osvježavajućim mjehurićima nakon otvaranja – ako boce prije toga nisu pukle. Stoga ne čudi činjenica da su vina proizvedena ovom metodom bila rijetka i dragocjena te da su stekla veliku popularnost. Otvaranje boce pétillant naturel bila je privilegija koja je dugo bila rezervirana samo za kraljeve“, objašnjavaju iz Vinarije Veralda.


FOTO/PR

FOTO/PR


Ljubitelji vina prepoznali su jedinstven pristup i izvorne prirodne okuse koje daje ova metoda. S jedne strane Pét Nat je tehnički izazov vinarima, a s druge strane prepoznavanje ukusa nove, moderne i urbane generacije kupaca – jer upravo oni željni eksperimentiranja, mlađi i urbani kupci s afinitetom prema prirodnom vinu cijene prirodnu pjenušavu alternativu. Posebnosti Veralda Pét Nata prihvatili su znalci koji jako dobro poznaju vino, imaju sve veće zahtjeve te vole inovacije i originalnost.


Veralda Pét Nat 2021. stilski je dotjerano, originalno i autentično vino – bogate i trajne pjene, mnogobrojnih mjehurića, boje jagode, lagano zamućeno, što je i očekivano, s obzirom je fermentacija završila u boci. Rustikalan, osvježavajuć, pun okus na ocijeđeni grožđani sok ili poput jabuke Granny te dug aftertaste s izuzetnom svježinom, omogućuju svestranost u gastronomskom sljubljivanju.