Fashion Week

Velika završnica najvećih modnih događanja: Započeo pariški Tjedan mode

Anja Pavlović

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Kroz osam dana na modnim pistama diljem Pariza svoje kolekcije predstavit će preko sto modnih kućaPariz je ponovno postao centar svjetske luksuzne modne industrije otvorivši posljednji od “četiri velika” Tjedna mode.


Pariški Tjedan mode započeo je u ponedjeljak, a tijekom 8 dana bogatog rasporeda svoje ideje za sezonu proljeće/ljeto 2023. pokazat će 107 brendova i poznate modne kuće kao što su Balenciaga, Chanel, Valentino, Miu Miu, Louis Vuitton, Balmain Elie Saab i brojni drugi.


Među prvima koji su imali priliku pokazati svoje radove su francuski modni pioniri Saint Laurent i Dior. Diorovu reviju iz publike je pratila zvjezdana lista gostiju, između ostalih Nathalie Portman, Maggie Gyllenhaal, Rosamund Pike i Emma Raducanu, a ovih će dana pariškim ulicama proći velik broj slavnih imena, pa se tako očekuju Kim Kardashian, sestre Hadid, Emily Ratajkowski i Ashley Graham.
Čast za otvaranje ovogodišnjeg pariškog tjedna mode pripala je brendu Weinsanto, koji je u ponedjeljak prerezao „crvenu vrpcu”. Kroz cijeli tjedan očekuju se brojne poslastice za sve modne sljedbenike, jer će modne kuće kroz svoje revije i kolekcije zasigurno pokazati bogato iskustvo, kreativnost i individualnost.WEINSANTO


Na modnoj pisti prvi se našao Victor Weinsanto, a njegov show, koji je uključivao holograme K-Pop superzvijezda Lightsum, izazvao je veliku pomutnju.


Victor Weinsanto bivši je plesač koji je zanat brusio kod Jean-Paula Gaultiera prije nego što je pokrenuo svoju marku 2020. godine. Weinsanto je rekao da je njegova kolekcija “izjava ljubavi” njegovoj generaciji, te kako je inspirirana mladim dizajnerima. Rekao je kako ljudi trenutno traže “kreativnost, slobodu, ludilo i humor” u svojim odjevnim kombinacijama:


“Želimo eskapizam”, izjavio je povodom svoje revije.


Fokus njegove kolekcije je na održivosti i inkluzivnosti, što je karakteristično za brojne dizajnere njegove generacije, a kolekcija je napravljena od viška zaliha drugih marki. Digitalna kolekcija prodavat će se kao NFT-ovi, s obzirom da je 28-godišnji dizajner fasciniran online modom. 


CHRISTIAN DIOR


Vinova loza provlačila se kroz renesansna vrata preko izblijedjelih drvenih vijenaca i niz dotrajale stupove kako bi prizvala duh prošlih vremena u Diorovoj reviji koja se odvijala u raskošnoj barokno/renesansnoj palači.


Krinoline i suknje s kolutima, visoke čizme s barokno zakrivljenom petom, bogati slojevi čipke pričvršćene satenskim vrpcama i duge, nježne rukavice činili su hommage ovogodišnjoj muzi, Katarini Medici.


Maria Grazia Chiuri, glavna dizajnerica modne kuće Dior njihovu ovogodišnju kolekcija objasnila je riječima: “Temeljen na sjedištu Diora na Avenue Montaigne, set je također inspiriran Katarinom Medici, renesansnom kraljicom. Sagradila je poznate vrtove i palaču kojih danas više nema, a također je donijela štikle, korzete i talijansku burano čipku na francuski dvor. Bila je žena koja je razumjela moć mode.”


Dizajnerica je u arhivi Diora pronašla kartu Pariza koja je postala print za trench kaput, a u renesansnoj reviji od 84 looka nastupale su i plesačice i plesači u korzetima. 


SAINT LAURENT


Anthony Vaccarello, kreativni dizajner ove modne kuće, smjestio je ovogodišnju Saint Laurent parišku modnu reviju u samo podnožje Eiffelovog tornja, a iz prvog reda pratile su je Kate Moss, Hailey Bieber, Rosie Huntington-Whiteley, Jerry Hall i Georgia Jagger.


Oko fontane su bili postavljeni drveni stolci, dok je spektakularnu reviju pratio orkestar dok su se modeli penjali mramornim stubama. Vaccarello je donio svoju viziju francuskog glamura kroz svoj minimalistički stil. Kožne jakne, trench kaputi, niz haljina s kapuljačom i kaputi s izduženim ramenima u zemljanim i karamel tonovima pokazali su novu vrstu seksi glamura.


Pariška luksuzna marka dugo je bila sinonim za senzualnost, a Vaccarello je odao počast njezinoj 61-godišnjoj estetici integrirajući svoj minimalistički štih, dok su dramatična ramena iz 80-ih i kapuljače podsjetile na vrhunac stvaranja pokojnog Saint Laurenta.