Slasno, sočno, neodoljivo

Veganski tiramisu s jagodama: Desert za one istančanog ukusa

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Nagradite se slatkim zalogajima još sočnije verzije poznatog deserta.

Ovaj tiramisu od jagoda savršeni je desert za one koji vole lagane i svježe slastice. Izvrsna je alternativa talijanskom klasiku, koji spaja kavu, kakao i amareto.


U veganskoj verziji tiramisua mogu uživati gotovo svi – čak i oni koji nisu ljubitelji slastica. Pravi se bez mliječnih proizvoda, jaja, alkohola i bez kave.


Svileni tofu igra vodeću ulogu u ovom receptu za tiramisu s jagodama. Mekan je i kremast jer sadrži više vode od uobičajenog čvrstog tofua.


Naziv odgovara konzistenciji, ali se također može izvesti iz njegovog japanskog značenja: “Kinugoshi” tofu znači “tofu filtriran u svili” i izveden je iz tradicionalne japanske metode, u kojoj je tofu umotan u svilenu tkaninu i oblikovan. Uz svileni tofu lako možete pripremiti veganske slastice poput ove brze i jednostavne slastice od povrća i prosa.


Pecivo je vrlo hrskavo, pa će vam trebati više soka od naranče da se natopi za tiramisu.


Sastojci


Podloga za spužvu


  • 125 g brašna
  • 60 g šećera
  • 1 1/2 žličice praška za pecivo
  • 25 ml ulja
  • 125 ml gazirane vode
  • 1/4 žličice vanilije u prahu
  • prstohvat soli

Nadjev


  • 75 g margarina
  • 200 g svilenog tofua
  • 50 g sojinog jogurta
  • 30 g šećera
  • 1 žličica narančine korice
  • 1 žličica vanilije u prahu
  • prstohvat soli

Pire od jagoda


  • 100 g jagoda, sitno narezanih na kockice
  • 1 žlica svježeg limunovog soka

Za slojeve


  • 300 g jagoda
  • 75 ml soka od naranče, svježe iscijeđen
  • lišće svježe metvice za posluživanje
  • bademi / mljeveni pistaći (neslani) za posluživanje

Upute


Podloga za spužvu


Zagrijte pećnicu na 180 ° C. Obložite malu tepsiju ili lim za pečenje papirom za pečenje ili mašću.


Kombinirajte sve suhe sastojke u posudi: brašno, šećer, prašak za pecivo, vaniliju i sol. Dodati vodu i ulje i umutiti dok se ne sjedini. U posudu za pečenje ulijte tijesto. Pecite 20 minuta dok ne porumeni.


Nadjev


Otopite margarin i ostavite da se zatim ohladi na sobnu temperaturu.


Sve ostale sastojke stavite u blender (na velikoj brzini) i miješajte dok na kraju ne dobijete glatku kremu. Dodajte maslac i umutite dok se dobro ne promiješa.


Pire od jagoda


Stavite jagode i sok od limuna u visoku posudu za miješanje i miješajte dok ne postane glatka smjesa. Razrežite podlogu za biskvit na komade i stavite na dno čaša. Nakapajte sok od naranče po spužvastoj podlozi. Na vrh pirea od jagoda, nakon čega slijedi nadjev od vrhnja. Na vrh kreme rasporedite jagode narezane na kockice.


Ponovite sve korake: podloga za biskvit, sok od naranče, pire od jagoda, nadjev, jagode. Hladite 3-4 sata (po mogućnosti preko noći).


Po želji: poslužite s listovima svježe metvice, bademima ili mljevenim pistacijama.