Zamijesite ih sami

Užitak za nepce: Njoki od bundeve sa pestom od oraha

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Bundeva je vrlo svestrano povrće u kuhinji, za pripremu i slanih i slatkih jela

Volite njoke, a ujedno vam se sviđaju jela sa pestom. Imamo super recept za njoke od bundeve s pestom od oraha!


Sastojci za 6 osoba:


Za izradu njoka:


  • 600 g bundeve
  • 500 g krumpira
  • 300 g brašna (ako je potrebno povećajte količinu brašna do 400 g ukoliko je bundeva jako vodenasta)
  • 1 jaje

Za pesto:


  • 50 g oraha
  • 70 g svježeg sira
  • 30 g ovčjeg sira
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 4 cherry rajčice
  • korica naranče

Priprema: Bundevu narežite na vrlo debele kriške i pecite je u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, dok ne omekša (oko 20 do 30 minuta). U međuvremenu skuhajte krumpir. Ostavite krumpir i bundevu da se ohlade i stavite ih u gnječilicu za krumpir da dobijete pire.


Premjestite pire u veliku posudu, a zatim dodajte brašno, jaje, muškatni oraščić i sol i počnite mijesiti. Stavite na pobrašnjenu dasku za tijesto i nastavite mijesiti tijesto dok ne postane glatko i kompaktno, pomažući se s brašnom da spriječi da vam se lijepi za ruke.


Izrežite male dijelove tijesta i oblikujte dugačke štapiće koje ćete izrezati na male komadiće (vi sami birate veličinu njoka).


Stavite lonac pun vode na vatru da skuhate njoke, a u međuvremenu pripremite pesto.


Mikserom nasjeckajte oljuštene orahe dodajući malo po malo ulja, ovčji i svježi sir, te na kraju rajčicu, dok ne postane kremasto.


Izrežite koricu naranče uklanjajući bijeli dio i napravite trakice.


Njoke skuhajte u kipućoj vodi. Bit će spremni kad se dignu na površinu. Ocijedite njoke i prelijte pestom od oraha i pospite trakicama od naranče.