FOTO: iStock
Četiri jednostavna savjeta koja produljuju vijek začinskog bilja
povezane vijesti
Svježe začinsko bilje čini znatnu razliku u kuhanju. Osušena verzija ne može pružiti tu svježinu okusa. Zbog toga veliki ljubitelji kuhanja uvijek u svojoj kuhinji ili vrtu uzgajaju vlastito začinsko bilje. Donosimo savjete kako da ono bude što duže svježe.
Što više svjetla, to bolje
Začinsko bilje voli sunce, stoga uvijek birajte mjesta koja su osunčana. Ako bilje uzgajate unutar svog doma, birajte osunčane prozore. To vrijedi i za balkon i vrt.
Što više topline, to bolje
Bilo da začinsko bilje uzgajate u kuhinji na zatvorenom, na balkonu ili u vrtu, uvijek birajte topla mjesta, gdje su udari vjetra što manji. Također pripazite da bilje nije na propuhu.
Pripazite na količinu vode
Previše vode ubija začinsko bilje, stoga pripazite koliko ga zalijevate. Bolje je koristiti manje količine vode u više navrata nego ga odjednom zaliti s većom količinom. Začinsko bilje također obožava prskalice, stoga ga slobodno redovito prskajte vodom.
Odstranite cvjetiće
Čim primijetite da vaše začinsko bilje dobiva cvjetiće, odstranite ga. Naime, cvjetovi crpe puno energije zbog čega ukusni listovi dobivaju manje. To znači da će listići biti manje intenzivnog okusa.