Znatna razlika u kuhinji

Uz pomoć ovih savjeta vaše začinsko bilje će živjeti duže

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Četiri jednostavna savjeta koja produljuju vijek začinskog bilja

Svježe začinsko bilje čini znatnu razliku u kuhanju. Osušena verzija ne može pružiti tu svježinu okusa. Zbog toga veliki ljubitelji kuhanja uvijek u svojoj kuhinji ili vrtu uzgajaju vlastito začinsko bilje. Donosimo savjete kako da ono bude što duže svježe. 


Što više svjetla, to bolje


Začinsko bilje voli sunce, stoga uvijek birajte mjesta koja su osunčana. Ako bilje uzgajate unutar svog doma, birajte osunčane prozore. To vrijedi i za balkon i vrt.


Što više topline, to bolje


Bilo da začinsko bilje uzgajate u kuhinji na zatvorenom, na balkonu ili u vrtu, uvijek birajte topla mjesta, gdje su udari vjetra što manji. Također pripazite da bilje nije na propuhu. 


Pripazite na količinu vode


Previše vode ubija začinsko bilje, stoga pripazite koliko ga zalijevate. Bolje je koristiti manje količine vode u više navrata nego ga odjednom zaliti s većom količinom. Začinsko bilje također obožava prskalice, stoga ga slobodno redovito prskajte vodom.


Odstranite cvjetiće


Čim primijetite da vaše začinsko bilje dobiva cvjetiće, odstranite ga. Naime, cvjetovi crpe puno energije zbog čega ukusni listovi dobivaju manje. To znači da će listići biti manje intenzivnog okusa.