Bogata kalijem

Uz ovaj mali trik svoje banane možete čuvati i do dva tjedna

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Mogu se i zamrznuti i tako čuvati dva do tri mjesecaBanana je jedno od najcjenjenijih i najkonzumiranijih egzotičnih voća: praktična jer ju nije potrebno prati niti guliti sa nožem. Sviđa se i djeci i odraslima, a bogata je kalijem i daje pravi energetski naboj za početak dana.


Odabir banana počinje u supermarketu: promatrajući boju kore, možemo razumjeti stupanj zrelosti ploda – zelena za još nezrele banane, žuta za zrelo voće, smeđa za više nego zrelo voće, ali još uvijek izvrsno za jelo.


Ako želimo kući donijeti dobru zalihu banana i čuvati ih nekoliko dana, odlučimo se za zelenije banane. Ali kako možete usporiti proces zrenja kupljenih banana i spriječiti da prebrzo sazriju, a potom riskirati da ih morate baciti?
Kemijski spoj zvan etilen oslobađa se iz peteljki banane, što potiče proces sazrijevanja voća jer razbija kemijske veze kiselina i potiče proizvodnju šećera – čineći pulpu postupno slađom i mekšom.


Prekrivanje stabljike banane aluminijskom folijom ili biorazgradivom prozirnom folijom trik je koji usporava proces sazrijevanja jer blokira otpuštanje etilena i pomaže da se banane očuvaju nekoliko dana. Uz ovaj trik, zapravo, možemo čuvati banane do dva tjedna bez opasnosti da se pokvare.


Ne samo banane, naravno, već svo voće oslobađa etilen tijekom procesa zrenja. Zato, ako ne želimo da nam banane prebrzo sazriju, trebamo ih držati podalje od drugog voća – posebice jabuka koje ispuštaju velike količine ove kemikalije.


Idu li banane u hladnjak?


Ne preporučamo banane držati u hladnjaku u nadi da će sporije sazrijevati: preniske temperature, naime, ubrzavaju oksidaciju ploda i ne sazrijeva pravilno, pa u vrlo kratkom roku imamo pocrnjelu bananu.


Naprotiv, možemo zamrznuti svoje banane kako bismo blokirali proces sazrijevanja, ako počnemo uviđati da prebrzo sazrijevaju i već znamo da ih nećemo moći jesti za nekoliko dana. U zamrzivaču plodovi zadržavaju svoju slatkoću i hranjiva svojstva nepromijenjenima, a mogu se čuvati i dva ili tri mjeseca.


Bananu prije zamrzavanja ogulimo i narežemo na komadiće koje ćemo posložene na tanjuru i zamrznuti prije nego što ih stavimo u posudu prikladnu za zamrzivač. Na taj način se komadići neće zalijepiti.


Alternativno, možemo i zamrznuti bananu nakon što je izmiksamo.