
Foto: iStock
Donosimo recept koji će oduševiti i vas i ukućane
povezane vijesti
Ova jednostavna tjestenina, gotova za 15 minuta, najbolji je način da unesete u organizam dozu povrća.
U nastavku donosimo recept koji će oduševiti i vas i ukućane!
Sastojci
- 65 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 velika češnja češnjaka, oguljena i lagano zgnječena
- 250 g kelja, bez stabljika, grubo nasjeckanog
- 400 g rigatoni tjestenine
- 60 g naribanog parmezana, plus dodatno za posluživanje
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
Ulijte ulje u malu tavu i dodajte češnjeve češnjaka. Stavite na laganu vatru i lagano zagrijavajte ulje 6-8 minuta, no pripazite da ulje ili češnjak zagore.
Kad češnjak postane zlatan, maknite s vatre i ostavite da se ohladi i natapa dok kuhate kelj.
Stavite kelj u veliku posudu s kipućom slanom vodom i kuhajte 3-4 minute dok kelj ne počne omekšavati, ali dok je još uvijek jarko zelen. Ocijedite ga u cjedilu i operite hladnom vodom kako biste spriječili daljnje kuhanje kelja. Ponovno ocijedite, istisnuvši višak vode.
U međuvremenu, dodajte tjesteninu u drugu posudu s kipućom slanom vodom i kuhajte prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente.
Dok se tjestenina kuha, stavite kuhani i ohlađeni kelj u blender. Dodajte ohlađeno ulje i jedan češanj češnjaka u blender (ako želite da umak bude još više pikantan, možete dodati oba češnja češnjaka). Izmiksajte dok ne dobijete gustu smjesu.
Nakon što je skuhana, ocijedite tjesteninu, a sačuvajte 150-200 ml vode od tjestenine. Dodajte 100 ml vode od tjestenine u blender i miksajte velikom brzinom dok ne dobijete glatki umak. Ako je još uvijek malo gust, dodajte još 50 ml vode od tjestenine. Dodajte parmezan i prstohvat soli i papra te još jednom izmiksajte.
Vratite tjesteninu u toplu tavu zajedno s umakom od kelja. Miješajte dok se tjestenina potpuno ne prekrije umakom, a po potrebi dodajte još malo vode od tjestenine.
Poslužite s ribanim parmezanom, piše BBC.