Neka zablistaju

Uklonite mrlje od kamenca sa čaša uz ova 3 sastojka koja sigurno imate kod kuće

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Nekad nakon pranja u perilici posuđa budu neprozirne i izgube svoj sjaj

Iz perilice posuđa izvadimo svježe oprane staklene čaše i na njihovoj površini primijetimo neugledne mrlje od kamenca.


Kako ih možemo ukloniti i vratiti sjaj našim čašama? Evo nekoliko prirodnih trikova koji ne zagađuju okoliš i koji nam mogu pomoći da riješimo ovaj problem.


Postavimo premisu: naslage kamenca ne ovise samo i isključivo o “tvrdoći” vode, već i o drugim čimbenicima – poput učinkovitosti našeg deterdženta te prisutnosti tvari za uklanjanje kamenca unutar perilice posuđa.


Kako bismo uklonili dosadne bjelkaste mrlje, sada suhe čaše možemo tretirati čistim vinskim octom: natopimo mekanu pamučnu krpu octom i njome trljamo čaše, inzistirajući na mjestima gdje vidimo mrlje od kamenca. Zatim ostavimo čaše da se osuše bez ispiranja prije ponovnog pranja.


Alternativno, mrlje od kamenca možemo tretirati s malo paste za zube koju ćemo nježno utrljati mekom suhom krpom. I u ovom slučaju čaše zatim peremo u perilici posuđa.


Ako su naslage kamenca posebno tvrdokorne, konačno možemo posegnuti za još jednim sastojkom: limunskom kiselinom.


Nekoliko žlica limunske kiseline otopite u lavoru s vrućom (ali ne kipućom) vodom u koju ćete uroniti čaše.


Čaše držimo u otopini sat vremena prije ispiranja pod tekućom vodom. Ako se mrlje ne uklone, istrljajte čaše mekom pamučnom krpom prije ispiranja.


Pazite da mrlje od kamenca ne zamijenite s korozijom stakla: trošenje, često pranje i korištenje abrazivnih spužvi mogu nepopravljivo promijeniti površinu vaših čaša.


U tim slučajevima, nažalost, ništa se ne može učiniti da se staklu vrati sjaj.