Povećanje srčane frekvencije

Ubrzan rad srca ili tahikardija – zašto nastaje i kako se liječi?

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Srce zdrave, odrasle osobe u mirovanju uobičajeno ima od 60 do 100 otkucaja u minuti, a kod sportaša čak i manje. Ako se taj broj poveća na više od 100 otkucaja, riječ je o tahikardijiTahikardija je naziv za ubrzani rad srca, odnosno povećanje srčane frekvencije iznad fiziološke granice. Kada obavljamo neku fizičku aktivnost, srčana frekvencija prirodno se povećava. Svako povećanje broja otkucaja srca iznad normalnih granica ne mora nužno ukazivati na tahikardiju. Treba uzeti u obzir da srce djeteta kuca znatno brže nego srce odraslih, a broj otkucaja je isto tako povećan kod osoba sitnog rasta te kod žena.


Ako je srce zdravo, tahikardija je većinom samo neugodna i prolazna pojava koja povremeno narušava kvalitetu života, no ako je riječ o bolesnom srcu, tahikardija može izravno ugroziti život bolesnika.


Tahikardija se najčešće javlja kao reakcija organizma na određena stanja kao što su: izrazito fizičko naprezanje, stres, iznenadni šok ili strah, povišena tjelesna temperatura, infekcije, anemija, anksioznost,
pojačanu aktivnost štitne žlijezde (hipertireoza), slabost i virusne upale srca, akutno stanje smanjenog dotoka krvi u srce, suženje krvnih žila ili pritisak želuca na srce, infarkt miokarda.


Tahikardiju je najjednostavnije dijagnosticirati uz kliničku sliku i EKG, odnosno elektrokardiografiju. Glavni nedostatak EKG-a je to što on pokazuje srčani ritam u vrlo kratkom razdoblju, a srčane aritmije su u većini slučajeva povremene tijekom dana. Prilikom utvrđivanja dijagnoze, pacijente se najčešće podvrgava nošenju prenosivog elektrokardiografskog monitora (Holter monitor) kojeg pacijent nosi 24 sata. Holter monitor pruža znatno više podataka o srčanom ritmu jer prati srčane otkucaje tijekom duljeg vremena pa je i šansa za “uloviti” aritmiju veća.


Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.