Kremasta rapsodija

Tiramisu s Nutellom: Još zanimljivije izdanje omiljenog kolača

Dijana Ljubanović

Foto: iStock

Foto: iStock

Razmazite se slasnim zalogajima.

Iako mrzimo promijeniti dobru stvar, imamo jednu riječ za vas: Nutella. Ovaj jednostavan recept brzo će osvojiti vaše simpatije. Razmazite se slasnim zalogajima slavnog kolača koji sada dolazi u još ukusnijem izdanju.


SASTOJCI


  • 225 g Nutelle
  • 1 žlica kakaa u prahu, plus dodatak za posip
  • 1 šalica (250 ml) slatkog vrhnja
  • 4 jaja, odvojena
  • 1/2 šalice (110 g) šećera
  • 3 šalice (750 g) mascarponea
  • 2 šalice (500 ml) jake crne kave
  • 1/2 šalice (125 ml) likera od lješnjaka
  • 350 g biskvita (savoiardi)
  • 100 g lješnjaka, tostiranih, sitno nasjeckanih

PRIPREMA


Za Nutella ganache, stavite Nutellu, kakao i 100 ml vrhnja u zdjelu i promiješajte da se sjedine. Za kremu od mascarponea, stavite žumanjke i šećer u mikser i miješajte 4-5 minuta ili dok ne postane gusta i blijeda. Dodajte mascarpone i preostalih 150 ml vrhnja, te umutite dok se ne sjedini.


Prebacite u zdjelu i ostavite sa strane. Očistite zdjelu miksera i dobro osušite. Dodajte bjelanjke i umutite u čvrst snijeg. U dvije serije lagano umiješajte bjelanjak u smjesu od mascarponea, a zatim ohladite 1 sat ili dok se ne stegne.


Za tiramisu, u plitkoj posudi pomiješajte kavu i liker od lješnjaka. Umočite dovoljno keksa u smjesu za kavu da prekrije dno posude od 2L (8 šalica).


Pokrijte kekse polovicom lješnjaka, a zatim žlicom prelijte polovicom Nutella ganachea i pomoću lopatice ravnomjerno rasporedite smjesu. Prelijte polovicom kreme od mascarponea i ravnomjerno rasporedite.


Ponovite s preostalim keksima, lješnjacima i Nutella ganacheom. Za gornji sloj, preostalu kremu od mascarponea premjestite u vrećicu s običnom mlaznicom od 1,6 cm. Okružite 2 cm preko tiramisua. Ohladite 2 sata ili preko noći da se malo stegne. Za posluživanje pospite dodatnim kakaom.