MOJ NAJLJEPŠI VRT

Terasa Dinke Kukuljan: Spoj tradicije i ljubavi na grobničkoj okućnici

Jelena Sedlak

Noćna frajla i vaza s limunom prepunim ploda našla nam se na putu u stražnji dio dvorišta, prema svinjcu, pa ispada kao da svinjice mirišu po citrusima danju, a po opojnom mirisu noćne frajle noćuDa i terase u primorskom dijelu naše županije mogu biti jednako lijepe kao one u Gorskom kotaru pokazala nam je Dinka Kukuljan iz Podhuma. Ima ova vrijedna žena i vrt s cvijećem i vrt s povrćem, a cvijeća zapravo ima svuda po okućnici. Sve su biljke zdrave i jedre, zahvaljujući kompostu koji radi uz dodatak prirodnog gnojiva. Ne mora ga čak ni kupovati jer nastavljajući tradiciju nekadašnjih uzgajivača blaga na Grobniku, i ona ima pet lijepih debelih svinja. Nekada je imala i po šest-sedam krava, ali kako je nakon smrti muža ostala sama, to je postalo prošlost.


Imali su Kukuljani i poznatu mesnicu, koja je snabdijevala mesom Rijeku i okolicu gotovo 40 godina, ali sada je mesnica prešla u ruke drugih, također uspješnih mesara.


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


– Bilo je to previše posla jer smo u Podkilavcu stanovali, u Podrvanju kod Fućka ubijali, a tu prodavali meso. Tu je sada čevabdžinica u prostoru koji smo iznajmili. Još smo zadržali svinje, oko kojih se brinem zajedno s bratom. Prije smo svi u ovom kraju imali blago i nikomu nije smetalo, a sad novom naraštaju to smrdi, žali se naša domaćica.
Po okućnici patrolira čak deset mačaka, pa nema šanse da se koji miš ili štakor prošeta i ostane neprimijećen, no sa štetnicima na cvijeću i povrću je druga priča. O njima se mora pobrinuti sama Dinka.


Ove godine je strašno puno zlatnih mara i smrdljivih martina, stalno ih treba skupljati jer bi sve pojele, govori dok nam pokazuje gredice s cvijećem i usput već gotovo po automatizmu »lovi« te neželjene vrtne nemani. A bome ima i što pokazati. Iako smo je posjetili zbog prelijepih balkona i terasa krcatih cvijećem i na gredicama ispred i oko kuće se ima štošta za vidjeti.


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


Tako su pred kućom postavljene vaze s oleanderima u cvijetu, a na terasi iznad njih su rascvjetane bijele i crvene bršljanke i petunije. Istina, one bijele petunije se jedva naziru, jer su ih crvene preplavile, ali prizor je jednako lijep. Tek kada smo se popeli na terasu vidjeli smo da iza sveg tog cvijeća ima još puno drugog cvijeća. Tu su kućna sreća, zvončići, pelargonije, begonije, prelijepe orhideje u cvatu i još puno drugog cvijeća, koje Dinka sama razmnožava, a kako su ovog ljeta toplinski valovi jako učestali, a terasa je izložena suncu, ona ih od toplinskog udara štiti tendom. Na terasi su i začinske biljke kako bi bile blizu kuhinji jer ih ona redovito koristi pri kuhanju.


Ima Dinka i drugu terasu, koja je od gore do dolje prekrivena biljkama, ali pomno izabranim spram zahtjevima za suncem i sjenom. Tako su na mjestima gdje je malo sunca hoste, sukulenti, hortenzije i druge biljke koje sunce baš i ne vole, a na osunčanim mjestima su vinke, petunije, bršljanke…


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


– Sve cvijeće volim, a za balkon najviše volim bršljanke i petunije. Zimi su mi najljepše ciklame jer jako dugo cvjetaju, govori Dinka, dodajući da ne broji sate koje provodi zalijevajući posude s cvijećem i vrt jer je to čini sretnom.


Obišli smo malo i cvjetnjak s ulične strane, pun margareta, ruža, ljubičastih kokotića, koje Dinka zbog njihova oblika zove tuljčići, dalija, ukrasnih trava… a sve to u polusjeni jabuka i bresaka. Na sasvim nepredviđenom mjestu okućnice nailazimo na vodopad krastavaca, koji se inače penju na gore, ali kod Dinke oni rastu od gore prema dolje i odlično napreduju. Oko njih su cinije, ljiljani i lepe kate kako bi prizor bio potpun, a biljke su malčirane kako ne bi trpjele zbog vrućine. U cvjetnoj zaleđini je još jedan mali povrtnjak sa salatom, koja tek niče, a preko koje su postavljene grančice kako mačke ne bi prekopavale zemlju. Među rajčicama raste jedan poveći razgranati pelin, koji ih štiti od bolesti i nametnika, a tu je i ljupčac, neizbježan dodatak za juhu, kojem su mještani nadjenuli ime vegeta.


Noćna frajla i vaza s limunom prepunim ploda našla nam se na putu u stražnji dio dvorišta, prema svinjcu, pa ispada kao da svinjice mirišu po citrusima danju, a po opojnom mirisu noćne frajle noću.


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


Kako naša domaćica sve ovo stiže održavati u najboljem redu, ostala nam je tajna, no ona sama kaže da se na naporan rad odavno navikla. Sjeća se još vremena dok je krave muzla ručno jer u to vrijeme nije bilo stroja za mužnju.


– Delala sam nekad i noć i dan i ne samo po okućnici nego i u mesnici, kada sam radila i kobasice i ćevape, a sada tek radim stvari za sebe, rekla nam je Dinka i otkrila dva odlična recepta, jedan za ljubitelje tripica, a drugi za one koji žele sami napraviti sir škripavac.


Dakle, evo prvog:
– Tripice pripremam u većoj količini i zamrznem. Kupim 15 – 20 kg tripica, stavim u veliki lonac i kuham 3 – 4 sata. Potom ih izvadim i stavim u hladnu slanu vodu. Nakon što se dobro ohlade, izrežem ih i stavljam u škrinju, pa ih poslije lako pripremim kad mi zatrebaju.
Drugi je recept za grobnički sir:


– Kupim mlijeko od Frankulina iz Grada Grobnika, zagrijem ga na mlako, stavim sirilo i pustim da stoji oko 2 sata. Zatim ga opet vratim na vatru, uz stalno miješanje. Potom ga ocijedim jedno 2 sata i onda stavim u kalup, gdje stoji do sljedećeg dana. Sljedeća 4 dana svakodnevno izlijevam vodu i sir solim. Nakon 4 – 5 dana premažem sir uljem da ima sočnost i sir je gotov.


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER